“Ehhez te kevés vagy!” – Hogyan használd előnyödre mások lekicsinylő megjegyzéseit?

Írta: Baráth András  |  2020. október 19.  |  c 1 hozzászólás

“András, te egy ügyes fiatal szakember vagy, de nem igazán vagy alkalmas vezetőnek.” – mondta egy HR igazgató még alkalmazotti koromban. “András, te soha nem leszel olyan sikeres vállalkozó, mint én.” – mondta egy közeli ismerősöm apja. Ha Te is kaptál vagy kapsz hasonló leminősítő és korlátozó megjegyzéseket, ha Neked is meg akarják mondani MÁSOK, hogy mire vagy képes és mire nem, akkor olvasd el ezt a cikket!

Rendszeresen visszatérő probléma a tanácsadásokon, hogy úgy indulunk neki egy pályaorientációnak, hogy a teremben én vagyok a leglelkesebb. Látok magam előtt egy ígéretes szakembert, jó önéletrajzzal, rengeteg lehetőséggel, majd kb. a 15. percnél kiderül, hogy az illetőnek a béka feneke alatt van az önbizalma és az önképe. 

“Áh, nekem az úgyse sikerülne…”

“András, nekem már többször megmondták, alkalmatlan lennék vezetőnek…”

“Az én koromban már nem ugrálhat úgy az ember…”

“Világ életemben másodhegedűs voltam, ez már így is marad, nekem csak egy normális munka kell…”

Honnan jönnek ezek a leminősítések?

Hazudhatnám, hogy nem értem, miért vagyunk mi magyarok ennyire pesszimisták?! Miért nem tudjuk úgy értékelni és elismerni magunkat, mint például az amerikaiak?! Miért nem vagyunk képesek mindenben a jót keresni és motiválni magunkat?

De az igazság az, hogy nagyon is ismerem ezt az érzést. Életem során nekem is rengeteg leminősítő megjegyzéssel kellett már szembenéznem.

“Ez a gyerek 5 fekvőtámaszt nem bír egyhuzamban megcsinálni, mit akar a sport tagozaton?” – kaptam meg pl. 6 évesen egy kedves testnevelés tanártól. 

És ez így is volt, igazi nyüzüge gyerek voltam :),  de imádtam sportolni, és tudtam, hogy igenis van helyem a sport osztályban. És milyen jó, hogy a szüleim is így gondolták!

Az élet minket igazolt, azóta egy egész jó kis sportolói múltat sikerült felmutatnom. Több évig versenyszerűen kajakoztam, jó eredményekkel, és mai napig nagy energiát fordítok a fittségre és a rendszeres mozgásra. 

De nézzük csak tovább!

“András Te egy nagyon ügyes srác vagy, egész szépen épül a karriered, egy gond van: te egy ilyen másodhegedűs típus vagy. Sosem lesz belőled első számú vezető.” – kaptam meg jó pár évvel később egy nagyvállalati HR igazgatótól kíméletlen őszinteséggel. 

Felnőttként ilyet hallani azért már egészen más helyzet, és bevallom őszintén akkor még én se nagyon tudtam, hogy mit kezdjek ezzel az “ítélettel”. Nem esett jól, na. 

Természetes, hogy magunkra vesszük, sőt, el is hisszük ezeket a véleményeket, pláne ha olyan embertől kapjuk, akit hitelesnek tartunk. De ha most visszanézek, szerencsére megint csak azt tudom mondani: a HR vezetőnek sem volt igaza.

Igenis lettem vezető multi cégeknél, nem is egy pozícióban. Ma már sikeres cégeket vezetek, a magam ura vagyok, több ezer ember követi a tanácsaimat és ér el kézzelfogható sikereket a munkában, a karrierjében. Mi lett volna, ha anno néhány éve hiszek ennek a vezetőnek…?

Nem is sorolom tovább a példáimat, pedig hidd el, van még egy-két komoly emlékezetes megjegyzés a tarsolyomban. Ugye Te is kaptál már életed során pár “nem vagy rá képes”, “nem tudod megcsinálni”, “az nem neked való” beszólást?

Talán nincs is olyan ember, aki megússza az életében ezeket. A kérdés tehát az: HOGYAN KEZELD, HOGYAN FORDÍTSD ELŐNYÖDRE A LEKICSINYLŐ, BÁNTÓ MEGJEGYZÉSEKET?

Megmutatom nálam, mikor jött el a nagy fordulat!

Az én titkom ez

Mutatok Neked egy képet:

Amit itt látsz, az azt mutatja be végtelenül egyszerűen, ahogyan az elektromos tárgyak működnek. A lényeg röviden: amikor zárjuk az áramkört, a negatív töltésű részecskék elkezdenek a pozitív töltés felé áramolni. A pozitív oldalon sokkal kevesebb az elektron, ezért a két oldal megpróbálja kiegyenlíteni egymást. Nem gond az sem, ha nagyobb ellenállásba ütköznek, azt az ellenállást leküzdve lép működésbe majd a villanymotor, és világít a lámpánk.

Neked is ennyi a feladatod!

Valahányszor azt hallod, hogy Neked ez vagy az nem való: felesleges nyelvet tanulnod 50 évesen, úgysincs nyelvérzéked!…. Minek váltanál, azt hiszed máshol többre viszed? … Önálló vállalkozás? Ugyan már, Te ehhez kevés vagy!….. Belőled soha nem lesz vezető, te ehhez zöldfülű vagy!… Te nem tudsz netwörkölni, kommunikálni, az emberekhez egyáltalán nem értesz!….stb., stb. 

Csak gondolj a fenti képre! Tedd el ezeket a negatív, lehúzó kommenteket az alsó polcra, és legyen ez egy plusz töltés számodra, hogy csakazértis megcsinálod, akkor is eléred a célod.

A legsikeresebb ügyfeleimnél is azt látom, hogy egyetlen dolog számít igazán: LEGYEN CÉLOD, LEGYEN EGY POZITÍV JÖVŐKÉPED!

Ha nem érzed jól magad abban, amit csinálsz, ha szeretnél többet elérni, mást csinálni, kiteljesedni, kihozni magadból mindazt, amiről érzed, hogy benned van, akkor ne a “NEM”-eket, ne a kifogásokat és a hiányosságokat keresd, ne a lehúzó megjegyzésekre építs, hanem minden nap motiváld magad a célod felé.

Töltsd föl magad!

Pályaorientáción szoktam gyakorta mondogatni negatívabb hozzáállású ügyfeleimnek: figyelj a nemek-ből nagyon nehéz építkezni. Oké, hogy azt már tudod, hogy mit NEM akarsz, mi NEM jó, mi az, amiről hagytad eddig lebeszélni magad, de most nézzük végig azt is, hogy MIK AZ IGENEK! Fogalmazd meg magadnak azt is, hogy milyen típusú munkát képzelsz el magadnak. Mi az, amit szeretnél? Milyen fizetéssel, milyen élettel lennél igazán elégedett? Ne törődj azzal, amit eddig mondtak neked!

Ha folyamatosan elhiszed a negatív, lehúzó megjegyzéseket, akkor valószínűleg egy idő után átveszik az irányítást az életeden azok az amúgy természetesen is meglévő kételyek, amik benned vannak.

Nem baj, hogy ezek léteznek, sőt! De mellette legyen meg a pozitív töltésű oldal! Kell, hogy építsd magad, kell, hogy legyen motivációd, céljaid, mert a kettő közti feszültség (a pozitív jövőkép és a negatív lehúzó megjegyzések közötti energiakülönbség) tud igazán cselekvésre sarkallni téged!

Van egy konkrét álmod, amit el akarsz érni?
Vagy csak simán jobban akarsz keresni?
Pozícióban is feljebb akarsz lépni?
Többet akarsz tudni?
Valami újat akarsz tanulni?
Jobban akarod a feladataidat csinálni?
Ki akarod magad valamiben próbálni?
Saját céget szeretnél építeni?
Kihívásokat akarsz?

Kell a pozitív célkitűzés és mellé jöhetnek a kételyek, jöhetnek a negatív megjegyzések! Használd őket arra, hogy lendületet, töltést adjanak Neked!

Ha kicsit is megszólított ez a cikk és szeretnél az álláskereséshez, karrierépítéshez is konkrét tippeket, érdekel az a bevált módszertan, amit személyes konzultáción tanítok az ügyfeleimnek, akkor klikk ide és várlak szeretettel Téged is a most csütörtöki, ingyenes, élő előadáson. Itt tudsz feliratkozni az ingyenes, online webinárra. ››

Sok sikert, minél több valóra váltott célkitűzést kívánok Neked!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Barna Bernadett
2020. október 19. hétfő 18:39

Kedves András!

Köszönöm a gondolataidat, épp az utóbbi pár nap negatívabb történései miatt döntöttem én is hasonlóképp, hogy elég volt a negatív leminősítésekből..:)!
Az életemben mindig úgy alakultak a dolgaim, hogy, amikor döntöttem valamiben, akkor jött egy külső megerősítés is, ha a jó utat választottam vélhetőleg..:).
Persze tudjuk, hogy a külső - belső dolog : egy..amikor a bensőkben letisztulnak a dolgok, akkor azok a külvilágunkban is megjelennek..! :)

További sikerekben gazdag perceket kívánok tisztelettel:

Barna Bernadett

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book