Hogyan kezeld a kritikát?

Írta: Baráth András  |  2020. október 22.  |  c 3 hozzászólás

Ma már ismert tény, hogy az online felületeken az emberek jóval bátrabban és erősebben kritizálnak, mint dicsérnek. Bevallom őszintén, ezt én magam is tapasztalom néha. Mintha tömeges igény mutatkozna a negatív véleménynyilvánításra. Nem vagyok pszichológus, nem is szeretném fejtegetni az okokat, helyette viszont megmutatom, én hogy állok hozzá a negatív kommunikációhoz. Ezt a módszert Te is bátran alkalmazhatod akár az álláskeresésben, akár a mindennapi életben.

Pár napja feltettem a Facebook oldalunkra ezt a képet. Egy klinikán vagyok lefotózva maszkban, és arról írtam, hogy épp egy COVID-tesztről jövök. Picit náthás voltam néhány napig, nem volt túl jó a közérzetem, és mivel nem voltam benne biztos, hogy elkaptam-e a koronavírust vagy sem, inkább csináltattam egy tesztet. 

A posztra kaptam hideget-meleget, amellett, hogy ez lett az egyik leglájkoltabb képem,  – több, mintt 300 lájk érkezett rá pár órán belül – mellé jött 60-70 negatív komment is. Csupa olyan, hogy pl. “Miért ilyen maszkot hordasz, miért nem orvosi maszkot?”, vagy “Minek mész el COVID tesztre, micsoda hülyeség, miért nem költöd másra azt a pénzt?” 

Mi ebből a tanulság?

Ez a jelenség számomra két nagyon fontos tanulságot is felvet, amiből Te is sokat profitálhatsz akár álláskeresőként is:

1) Kell, hogy legyen egy állásfoglaló éned

Egyrészt látható, hogy amint határozottan leteszed a voksod valami mellett, és kicsit is markánsabb álláspontot veszel fel egy témában, azonnal elkezdenek megkedvelni, veled menni néhányan.

Megkülönböztethető, érdekesebb leszel, és persze azonnal megjelenik mellé az utálat is. Jönnek a negatív kommentek, lesznek, akik kritizálni fognak, “megdobálnak”. Így van ez az álláskeresésben is.

És bizony ettől sokan megijednek…

Hisz mit is hozunk a magyar oktatási rendszerből?
Állj be a sorba! Ne tűnj ki a tömegből! Nem kell feltűnősködni! Csináld a magad dolgát!

Ügyfeleimen is rendre azt látom, hogy a legtöbben félnek megmutatni magukat, kilógni a keretekből és hogy határozottabb álláspontot vegyenek fel egy-egy kérdésben. Sok ügyfeleménél probléma például az is, hogy eladják magukat, bemutassák mindazt, amit letettek szakmailag az asztalra. Mi magyarok, valahogy nem szeretjük direkt marketingelni magunkat.

Márpedig ez nagy hiba!

Karrierépítésben, álláskeresésben egyszerűen elengedhetetlen hogy határozott és bekategorizálható legyél! Muszáj kitűnnöd a tömegből, megmutatni az állásfoglaló éned!

2) Ellendrukkerek mindig lesznek

A másik nagy tanulságom pedig, hogy bármit is találsz ki, bármilyen jó vagy és bármennyire is odateszed magad egy dolog mellé, mindig lesznek, akik megpróbálnak lebeszélni, letörni az önbizalmad és a lelkesedésed! 

Figyeld csak meg! Bármikor állást akarsz váltani, vagy kitalálod, hogy változtatni akarsz az életeden, esetleg le akarsz fogyni vagy le akarsz szokni a cigiről, tuti biztos, hogy jönnek azok, akik megpróbálnak majd meggyőzni, hogy ez vagy az miért nehéz, miért butaság, miért NEM kéne belekezdened. :)

Saját példám: anno mikor 10 évvel ezelőtt megcsináltam a cégemet, rengetegen jöttek, biztattak, gratuláltak, hogy “de jó hír, szuper András, miért nem nekem jutott eszembe ugyanez?” A másik oldalon meg legalább ugyanennyien le akartak beszélni: “Fú, hát ez hülyeség, nem fog működni, tényleg a jól fizető, biztos állásodat akarod feladni emiatt?” 

De említhetném az iroda vásárlási ügyünket is: ha bérlünk irodát, az a baj: “Minek bérled, miért nem veszel?” Most, hogy végleg elhatároztuk, hogy saját irodát vásárolunk, most jön az, hogy “Miért nem bérelsz, miért veszel?” :)

SOHA NEM LESZ OLYAN, HOGY MINDENKI MELLETTED ÁLL!

Egy jó stratégia van: Tedd félre a megfelelési kényszered!

Sajnos azt kell mondjam, hogy az a fajta súlyos megfelelési kényszer, amit minden oldalról igyekeztek belénk nevelni, gúzsba fog kötni mind az álláskeresésénél, mind a karrierépítésnél. Ne hagyd, hogy így legyen! 

Biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz tudni mindenkinek megfelelni… de a jó hír, hogy NEM IS KELL!

Negatív megnyilvánulásokat kapsz? Megpróbálnak lebeszélni a céljaidról? Nem vagy szimpatikus mindenkinek? Oké, nem baj! Tedd el ezeket a negatív kommenteket egy polcra, és nézd inkább a másik oldalt, azokat, akiknek szimpatikus, amit csinálsz, akiknek teszik, ahogy dolgozol és amit képviselsz.

Csak ez startégia fog előrevinni Téged! 

Legyen szó elhelyezkedésről, kicsit szokatlanabb álláskeresési technikákról vagy Gerilla módszerekről, merd bátran használni őket, merd megmutatni magad! Hidd el (ahogy ebben a cikkben pár példán is bemutattam), sokkal többet fogsz profitálni belőle, mint ahány esetleges negatív visszajelzést kapsz. És ahogy sok ezer sikeres állásváltó ügyfelem, Te is így fogod tudni kihozni magadból és a karrieredből a legtöbbet! 

Hajrá, sok sikert és bátorságot kívánok Neked! 

Konkrét álláskeresési stratégiára van szükséged? Akkor ez Neked szól! ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Anita
2020. október 28. szerda 00:31

Nagyon igaz... A kéretlen kritika dől minden irányból és tényleg képes visszavetni az embert.
Az álláskeresőket pedig könnyű megingatni. Ne hagyjuk magunkat!!

Válasz

Benyács Tamás
2020. október 26. hétfő 15:00

A kritikák, trollkodások mögött sok esetben kisebbségi konfliktus, irigység, végső soron beteg elme áll. ==> IGNORE!

Válasz

Gyuró János
2020. október 26. hétfő 14:47

Szia András!
Sok oka-foka lehet egy-egy "beszólásnak", lebeszélésnek, most kettőt kiemelek:
1. Azt szólják meg, aki cselekszik, aki tesz vmit. Mert ez látszik. A sunnyogás, lapítás, a komfortzónán belül tartózkodás annyira nem látványos. Talán még dicsekedni sem szoktak ezekkel. :)
2. Nézd meg, ki mondja! Ha szájkarate bajnok, notórius nem-cselekvő, aktív sültgalamb-váró, akkor mosolyogj egy jót és lépj tovább! És tudd, életbe lépett az 1.pont. ;)

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book