Gondolj erre, ha valami nagyon nem akar összejönni az álláskeresésben!

Írta: Baráth András  |  2018. október 25.  |  c Nincs hozzászólás

Ebben a cikkben kivételesen a saját életemből szeretnék megosztani veled egy kissé személyes, ám nagyon fontos tanulságot, amit azóta a privát életben és az álláskeresésben éppúgy beigazolódni látok. A dolog apropója, hogy feleségemmel idén augusztusban ünnepeltük a 10. házassági évfordulónkat. Mi köze van ennek az álláskereséshez? Görgess lejjebb!

Amikor nagyon akarsz valamit, de a világért se jön össze…

Megvan ez az érzés? Előfordult már veled is ilyen? Akár a magánéletedben, akár a karrieredben. Amikor dolgoztál valamiért, minden tőled telhetőt megtettél, például egy régóta vágyott állásra pályáztál, magasabb pozícióba jelentkeztél, sokat melóztál valamiért, de végül mégsem sikerült elérned a vágyott célt.

Ha átéltél már ilyet, akkor te is tudod, milyen elkeserítő tud ez lenni.  Ilyenkor a legtöbben jól összezuhanunk, de minimum borzasztóan sajnáljuk magunkat.

“Miért vagyok ilyen béna?” “Másnak miért megy minden olyan könnyen? Nekem miért nem sikerül soha semmi?”

Ismerős?

Velem is pont így volt…

A feleségemmel való megismerkedésem előtt volt egy nagyon komoly párkapcsolatom. Olyannyira komoly volt a dolog, hogy házasságot, gyerekeket, egyszóval hosszú, boldog közös életet terveztünk. Ám ez a dolog zátonyra futott.

Mondanom sem kell, akkor én is nagyon magam alatt voltam. Jópár hónapig kerestem az okokat, hogy hol rontottam/rontottuk el. Miért nem sikerült megmenteni ezt a kapcsolatot, hiszen én azt gondoltam, mindent elkövettem, hogy így legyen.

Egy szörnyű kudarcnak éltem meg ezt az egészet, amit egy jóideig munkamániával kompenzáltam. Hétköznaponként kifulladásig dolgoztam, hétvégenként pedig a barátaimmal szórakoztam.

Aztán egyszercsak elegem lett…

De úgy mindenből. Úgyhogy fogtam magam, és elvonultam egy hétre,  egymagam egy erdei hotelbe. Pihentem, rengeteget sportoltam, olvastam, gondolkodtam. Szóval kicsit újrarendeztem a soraimat.

Én magam is meglepődtem, de ez az egy hét magány rengeteget segített.

Sokkal jobban lettem, és mikor visszatértem a munkába, rá pár hétre megérkezett a céghez Ági, aki immár 10 éve feleségem, és aki (ezt bátran kijelentem) azóta is a legjobb dolog az életemben. ;)

No, de mi ebből a tanulság az álláskeresés vonatkozásában?

A fenti személyes példám, és az álláskeresőkkel való többéves munka alapján van 4 olyan fontos tanulság, amit rettentő igaznak látok a sikeres elhelyezkedésre, illetve állásváltásra is:

1) Ha alaposan felkészülsz, mindent jól csinálsz, és mégsem jön össze a vágyott állás/előléptetés, akkor valószínűleg valami sokkal jobb vár rád!

Nem ez, nem valami motivációs bullshit, és ha most őszintén belegondolsz, biztos, hogy nagyon sok minden összejött már neked is az életben. Egyes dolgokért talán szinte tenned sem kellett, és mégis egyszerűen megvalósult, más dolgok viszont valahogy nem akarnak klappolni.

Ha úgy érzed, és a körülötted lévők is azt igazolják vissza, hogy tényleg minden tőled telhetőt megtettél, akkor érdemes mielőbb továbblépni, más ajtókon kopogtatni, mert valami sokkal jobb, sokkal hozzád illőbb dolog vár.

2) Ha elakadtál, vagy nehéz helyzetben vagy, szánj egy kis időt csak magadra!

Bátran írd ki magad egy kicsit a forgalomból. Azt látom, hogy nagyon sok ember fél az egyedülléttől, fél a saját bánatától, gondolataitól. Még mindig ciki egyedül moziba menni, és engem is hülyének néztek, amikor közöltem, hogy egyedül megyek wellneszezni.

Minden nagyobb váltás, minden nagyobb döntés előtt kell egy kis DELETE. Ehhez pedig egyedüllét kell!

Persze, mondhatod, hogy könnyű annak, akinek nincs családja és megteheti, hogy elvonul… Én azt tapasztalom, hogy valamilyen módot mindenki tud találni arra, hogy pár napra kiszakadjon a mókuskerékből. Ehhez nem kell feltétlen elutazni sem.  

Mielőtt nekiveselkedsz egy váltásnak, ezt nagyon ajánlom neked is. Muszáj, hogy megtaláld a sok információban kicsit újra önmagad, és tudd, hogy te pontosan mit is szeretnél az élettől.

3) Mindig van választásod!

Ahogy a jó házasságban, úgy a munka terén is meggyőződésem, hogy a kulcs az, hogy jól kell tudni választani. Az a helyzet, hogy nincs olyan, hogy VARÁZSRECEPT. Nincs olyan, hogy SIKERTITOK, vagy hogy “minden csak szerencse kérdése az életben”. Nem igaz.

Választások vannak, lehetőségek és döntések vannak. És ha nem érzed jól magad egy munkahelyen, ha nem szereted, amit csinálsz, ha bárhogy igyekszel, pikkel rád a főnök, nem tudsz beilleszkedni, akkor nagyon valószínű, hogy nem te vagy béna, hanem egyszerűen az történt, hogy nem vagy a helyeden.

Van olyan, hogy az ember nem jól választ. Ez szerintem megúszhatatlan. De ha ezt képes vagy idejében felismerni, akkor többet nyerhetsz még egy rossz választásból is, mint hinnéd.

4) Minél tovább húzod, annál nehezebb!

Ez sajnos a legkegyetlenebb felismerés mindenkinek. És sajnos ennek ellenére nagyon jellemző az álláskeresőkre, hogy akkor kezdenek csak foglalkozni komolyabban az állásváltással, amikor már teljesen legyalulta őket egy helyzet.

Te ne ess ebbe a hibába! Ha megvárod, hogy komolyabban nyomot hagyjon rajtad egy rossz állás, vagy egy hülye főnök, azzal csak akadályozni fogod saját magadat a váltásban. Nagyon sok álláskeresőnél látom, hogy szinte kiégve, nulla önbecsüléssel kezdenek bele az álláskeresésbe. Te ne várd ezt meg!

Sokszor mondom, és most is tartom: míg egy párkapcsoltaból nem illik kikacsingatni más partnerekre, addig az állás terén igenis szabad, sőt kell is bátran flörtölni, mindig a legjobbat keresni!

Szóval neked is azt javaslom, merj változtatni, merj időben válatni, ha nem vagy elégedett a jelenlegi helyzettel. Mert sokkal nagyobb előnyökkel jár egy olyan munkát csinálni, amiben jól érzed magad, amiből töltekezni tudsz, mint megpróbálni javítgatni azt, ami eddig se működött…

Ne feledd! Az álláskeresésben nem vagy egyedül

A felkészülésben, és a neked való legjobb állások felkutatásában is tudok neked segíteni. Gyere el a következő ingyenes, internetes mini-tréningemre, és nézz körül, milyen lehetőségeid vannak jelenleg az álláspiacon ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book