Érdemes-e 40-45 év felett is álláshirdetésekre pályázni?

Írta: Baráth András  |  2018. április 04.  |  c 6 hozzászólás

Miért is érdekes a címben feltett kérdés? Hisz ma már többnyire mindenki elsősorban az interneten keresi új állását, és ezzel önmagában nincs is semmi probléma. A probléma abból adódik, és ez a kérdés azért érint rengeteg, főként 40-45-50 év feletti szakembert, mert a legtöbben azzal kezdik az álláskeresést, hogy kizárólag az ismert, nagy állásportálokra feltöltött hirdetésekre küldik tucatszám a jelentkezésüket. Persze többnyire teljesen eredménytelenül és válasz nélkül. Ha esetleg te is ebben a cipőben jársz, mielőtt elkezdenéd okolni magadat vagy a hirdető cégeket, esetleg hivatkoznál az életkorodra vagy a túlképzettségedre, érdemes kicsit alaposabban megnézni, hogy mi áll mindennek a hátterében.

Az egyik legnagyobb hazai állásportál nemrégiben hozott ki egy érdekes elemzést, amire mindjárt itt a cikk elején szeretném felhívni a figyelmedet. A profession.hu tanulmányából kiderül, hogy hiába van fent az online állásportálokon egyszerre 10-15 ezer aktív álláshirdetés, ezek többségénél (nagyjából a 85-90%-uknál) a munkáltató kevesebb, mint 3 év szakmai tapasztalatot vár el.

Mit jelent mindez?

Tehát ha valaki elmúlt 40-45-50 éves, akkor esélye sincs? Ezek szerint teljesen felesleges az állásportálokon pályáznia egy tapasztalt szakembernek?

Nem, azért erről szó nincs, még ha jó néhány ügyfelem időről-időre pontosan azzal keres meg, hogy úgy érezi, a fenti okok miatt teljesen ellehetetlenült az álláskeresése. 

Nos, azt javaslom, Te ne ess azonnal kétségbe! A helyzet egyrészt jóval árnyaltabb, érdemes megnézni a mögöttes összefüggéseket, másrészt számos olyan álláskeresési módszer létezik az álláshirdetéseken kívül is, amit te is sikerrel használhatsz. A következő ingyenes online előadásomon ezeket fogom részletesen bemutatni, gyere csatlakozz te is!

Kik adják fel az álláshirdetéseket?

Ha megnézed, hogy kik adják fel az online álláshirdetéseket, akkor egyfelől azt fogod tapasztalni, hogy a hirdetők jelentős része nagyvállalat, közülük is a multinacionális cégek. Ez érthető, már csak azért is, hisz egy-egy ilyen álláshirdetésnek bizony igen borsos ára van, nem beszélve arról, hogy egy kisebb cégnek sokszor sem büdzséje, sem megfelelő HR infrastruktúrája nincs az álláshirdetések menedzseléséhez.

A multik mellett szintén jelentős számban fogsz találni személyzeti tanácsadók által feladott álláspályázatokat is. Ezek azok a személyzeti cégek, amelyek sok esetben szintén a nagyvállalatok megbízásából dolgoznak.

Sokan nem is tudják, hogy az állásportálokon a hirdetések egy jelentős részét azok a személyzeti tanácsadók adják fel, akik egyébként a nemzetgazdaságban Magyarországon csak az állások 2%-át töltik fel. A profession.hu oldalon kb. 25-30% a személyzeti tanácsadók által feladott hirdetések aránya, egyéb állásportálokon pedig ez az arány akár 45-50% is lehet.

Mit látunk tehát?

Minden álláskeresőnek számolnia kell azzal a ténnyel, hogy az online állásportálokon nagyon sok multicéggel fog találkozni, és ahogy azt már a korábbi cikkben megbeszéltük, ezek a vállalatok elsősorban alulról felfelé építkeznek, nagyon sok fiatalt keresnek. A hirdetéseikben szinte minden esetben kihangsúlyozzák a fiatalos munkakörnyezetet és a fejlődési lehetőséget, tehát kimondva-kimondatlanul is többnyire a fiatal munkavállalók jelentkezését várják.

Vagyis 40-45 év felett NEM SZABAD, NEM LEHET csak és kizárólag állásportálok hirdetéseire pályáznod!

Sőt fiatalabb munkavállalóként sem. Mindjárt látni fogod, hogy miért, de előtte nézzük meg a dolog másik oldalát!

Mennyire kizáró vagy korlátozó tényező az 1-3 éves szakmai tapasztalat?

Sokan félreértelmezik ezt a “tól-ig” határt, és sok álláskereső csak azért nem pályáz meg egy neki tetsző állást, mert a szakmai tapasztalata alapján úgy véli, kilóg a feltételekből. Márpedig az én tapasztalatom az, hogy a cégek ezzel a kikötéssel általában nem a maximum tapasztalatot határozzák meg. Sokkal inkább arról van szó, hogy alább engednek az elvárásukból.

Nagyon sok cég tapasztalja ugyanis manapság, hogy meglehetősen nehéz rövid időn belül jó szakembert találni, a jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok között egyre nehezebb a munkaadók dolga. Így aztán ők is inkább a megengedőbb irányba mozdulnak el, és sok esetben inkább alacsonyabb feltételeket szabnak az álláshirdetéseikben, remélve, hogy így nagyobb eséllyel találnak megfelelő munkaerőt.

Tehát az 1-3 év munkatapasztalat, mint kikötés, többségében korán sem azt jelenti, hogy a cég az ennél nagyobb tapasztalattal rendelkező szakemberekkel ne akarna szóba állni.

Akkor hát mi a jó taktika 40-45 év felett?

Való igaz, hogy az online állásportálok nem a legjobb terepe a 40-45 év feletti álláskeresőknek. Ha te is ebbe a körbe tartozol, akkor igenis ki kell mozdulnod ebből a körből, már csak azért is, mert egy sor egyéb álláskeresési technika létezik, amit sikerrel használhatsz tapasztalt szakemberként. (lásd a témában: 101 Gerilla Álláskeresési Technika) Többek között ezeket fogom neked bemutatni a következő ingyenes online mini-tréningemen, ismerd meg ezeket, használd őket te is! Jelentkezz az előadásra itt. ››

Mindemellett nem kell feltétlenül elvetned az állásportálok hirdetéseit sem. Arra hívnám fel a figyelmet, hogy mivel az állásportálokon zömében hirdető személyzeti tanácsadók az álláshirdetések mindössze 2-3%-át töltik be, akkor érdemes pályáznod elsősorban ezekre a hirdetésekre, ha 25-45 éves korosztályba tartozol, versenyképes szakmai tapasztalatod van és legalább angolul tárgyalási szinten beszélsz. Ha ezek a feltételek adottak nálad, akkor jó eséllyel meg fogsz felelni az általuk támasztott követelményeknek, te leszel az ő célcsoportjuk.

Ha azonban nem felelsz meg ezeknek a paramétereknek, akkor érdemes ezeket a hirdetéseket inkább eleve kiszűrnöd az állásportál részletes keresőjében a találati listából, és csak a munkáltatók által feladott hirdetésekre pályáznod.

Végezetül még egy fontos dolog

Ha már szóba kerültek a nagyvállalatok. Ha megnézed a legtöbb nagyvállalat saját karrieroldalát, akkor azt fogod tapasztalni, hogy időről-időre viszonylag sok állást töltenek fel a saját holnlapjukra. Ám ha felmész az állásportálokra, akkor ezeknek az álláslehetőségeknek a többségével NEM fogsz találkozni. Tehát egyáltalán nem automatikus, hogy a cégek minden nyitott pozíciójukat azonnal meghirdetik az állásportálokon is. És nem azért, mert már többnyire megvan belülről a pozícióra esélyes jelentkező, hanem mert egész egyszerűen nem kifizetődő számukra minden egyes állást meghirdetni. (Gondolj csak a már említett magas hirdetési díjakra.)

Tehát én arra buzdítalak, hogy ha elmúltál 40-45-50 éves, akkor igenis mozdulj ki bátran az állásportálokról! Néhány sikertelen jelentkezés ellenére sem érdemes azt feltételezned, hogy az életkorod  alapján semmi esélyed a munkaerőpiacon. Ehelyett inkább ismerd meg, és használd bátran azokat az egyéb álláskeresési módszereket, amelyekkel a neked való állásokat tudod megtalálni. Mert hidd el, vannak ilyenek! Gyere el a következő ingyenes online előadásomra, és tanuld meg ezeket a technikákat mielőbb.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book