Felejtsük már el ezt a sületlenséget! NEM kötelező a fotó az önéletrajzba!

Írta: Baráth András  |  2018. július 31.  |  c 1 hozzászólás

Mindig megdöbbenek, hogy mennyi berögzült tévhit van az álláskereséssel kapcsolatban. Az egyik ilyen népszerű téma a fénykép kérdése. Kell-e csatolni? Mi lesz, ha nem csatolok? Lehet, hogy fénykép nélkül be se fognak hívni interjúra? Ezek a leggyakoribb kérdések, amiket a konzultációkon és a tréningeken ügyfeleimtől is rendre megkapok, és ez az a téma, amiben talán még a személyzetis szakemberek sem lesznek soha egy állásponton. Mondok 3 nyomós érvet, ami neked talán segíthet a döntésben.

Amilyen könnyű beleszokni egy gyakorlatba, olyan nehéz megszabadulni tőle. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nemrég történt eset. Pár napja a Kossuth Rádió Napközben c. délelőtti műsorának stúdióvendége voltam. Az adás másik szakértője egy munkaerőközvetítő cég vezetője volt, aki telefonon csatlakozott a riporthoz. (A teljes adást meghallgathatod itt ››)

Álláspályázatokról, trükkös interjú kérdésekről beszélgettünk, amikor is szóba került a fényképes önéletrajz kérdése. Szakértőtársam határozottan kiállt amellett, amit sajnos nagyon sok HR-es és személyzetis szakember (leginkább a saját munkájuk megkönnyítése miatt) a mai napig előszeretettel hangoztat:

“Aki nem csatol fényképet az álláspályázatához, az ne lepődjön meg, hogy be sem fogják hívni interjúra, hiszen a személyzetis kollégák vizuális alapon is válogatnak.”

Pontosan ez a baj!

A fotó alapján a legtöbb álláskereső nem hogy előnybe, de éppen hogy hátrányba kerül a kiválasztás során.

Több kutatás is bizonyította már, hogy az önéletrajzhoz csatolt fénykép – legyen az akármilyen jól sikerült is – nagyban csökkentheti az elhelyezkedési esélyeinket.

Miért? A válasz egyszerű: A FOTÓ DISZKRIMINÁL

1. Diszkriminálja a női pályázókat

A legszemléletesebb példa erre az alábbi tanulmány, amit a Ben-Gurion Egyetem és az Ariel Egyetemi Központ két munkatársa készített. (A címe: Are Good-Looking People More Employable? Magyarul: Könnyebb elhelyezkedniük a jó kinézetű embereknek?)

A kutatásban azt vizsgálták, hogy mi történik pontosan, ha az álláskeresők fényképet csatolnak az önéletrajzukhoz. (A tanulmányról részletesen ebben a cikkemben is olvashatsz ›››)

A kísérlet során összesen 5312 önéletrajzot küldtek el a kutatás pillanatában aktív, mintegy 2600 álláshirdetésre. A fotók között voltak vonzó nőket és férfiakat, továbbá átlagos vagy előnytelenebb külsejű embereket ábrázolók, és egy külön csoportba kerültek a fotó nélküli önéletrajzok.

Mi lett az eredmény?

Megdöbbenés: Míg férfiként kifejezetten előnyös volt a vonzó fotó a kiválasztás során (a jóképű jelentkezőket nagyobb arányban hívták be interjúra), addig ugyanez nőként már kifejezetten hátrányt jelent.

A legfurcsább, hogy a csinos nők az amúgy is hátrányos helyzetükhöz képest még rosszabb eredményt értek el azoknál a pozícióknál is, ahol kifejezetten számíthat a jó megjelenés (pl. vevőkapcsolati állások)…

A kutatás tehát egyértelműen bebizonyította, hogy nem csak egy feltételezett probléma a fénykép alapján történő hátrányos nemi megkülönböztetés.

Mi ebből a tanulság?

Konklúzió #1: minden nő jobban jár, ha elhagyja a fotót az önéletrajzából, mert ez egyértelműen csökkenti a visszahívási esélyeit.

Konklúzió #2: A férfiak közül is csak azoknak javasolt fényképet csatolni, akik kimondottan jóképűnek tartják magukat. (És erős empirikus bizonyítékuk van arról, hogy a hölgyek többsége is így ítéli meg őket.)

2. A fotó diszkriminálja a középkorú és idősebb álláskeresőket

Nemcsak a nemi, de tapasztalatom szerint az életkor alapú hátrányos megkülönböztetést is jelentősen felerősítheti egy önéletrajzhoz csatolt fotó.

Magyarországon sajnos köztudottan alapból is erős a kor alapú negatív diszkrimináció, így egy pályázathoz csatolt arckép, amiből elég egyértelműen kiderül a jelentkező kora, a 45-50 év feletti álláskeresők számára kifejezetten hátrányt jelent.

Konklúzió #3: a középkorú vagy idősebb jelöltek közül mindenki, férfiak és nők is jobban járnak, ha NEM csatolnak fényképet a pályázatukhoz.

Persze egy hagyományos önéletrajzból is lehet ugyan következtetni a pályázó korára, de ne aggódj, léteznek olyan önéletrajzírási technikák, amelyek „fiatalító” hatásúak, anélkül, hogy hazudnánk. Erről bővebben a csütörtöki ingyenes online mini-tréningemen. Regisztrálj itt az élő előadásra ›››

3. És a hab a tortán: a cégek is rosszabbul járnak, ha fényképes önéletrajzot kapnak

A dupla csavar a fényképes önéletrajzokkal az, hogy nemcsak az álláskeresők, de maguk a munkáltatók érdekei is sok esetben sérülnek a fénykép miatt.

Gondolj csak bele: ha két hasonló végzettséggel és tapasztalattal rendelkező jelölt között a személyzetisek a fotó alapján válogatnak, akkor mi történik valójában?

Olyan szempontot kevernek a kiválasztásba, aminek relevanciája tulajdonképpen nulla (hisz érdemben nem befolyásolná a jelentkező későbbi teljesítményét az, ahogyan kinéz), viszont rettentően félrevezet és diszkriminál.

Az Egyesült Államokban pontosan ezért például már tilos az egyetemi felvételikhez fényképet csatolni. Sőt Nyugat-Európa több országában is sikerrel működik az anonim álláspályázati rendszer, amikor is az önéletrajzok nem csak a jelöltek fényképét, de még a nevüket sem tartalmazzák.

Érdemes tehát mindezt átgondolni, mielőtt túlértékelnénk az önéletrajzhoz csatolt fotó szerepét. Még akkor is, ha a munkaerőközvetítő cégek képviselői és a HR-es szakemberekek lépten-nyomon megpróbálnak meggyőzni téged is az ellenkezőjéről.

Törj ki bátran ebből az idejét múlt, kelet-európai gyakorlatból. Ne feledd, a munkaerőközvetítő cégek a pozíciók mindössze 2%-át töltik be, nem feltétlen az ő illetve a HR-es szakma vélekedése a mérvadó egy ilyen kérdés esetén. Ügyfeleim 80%-a fénykép nélküli pályázattal helyezkedik el sikeresen, így az én ajánlásom neked is és minden álláskeresőnek az, hogy pályázz bátran fénykép nélkül. Igen, még azokra a pozíciókra is, ahol kifejezetten kérik a fotót. Ne aggódj, nem lesz ebből hátrányod.

Inkább a fontosabb dolgokra fókuszálj!

Az álláskeresés módjára, az önéletrajzod tartalmára, struktúrájára, és ne a fényképre.

Ha viszont mindenáron szeretnél fotót mellékelni, akkor kérlek, az csakis jó minőségű portréfotó legyen, ne csapd agyon a pályázatodat egy aluljáróban lőtt, silány minőségű igazolványképpel.

Hogy a fénykép helyett milyen trükköket tudsz bevetni a gyors és eredményes álláskeresés érdekében? Gyere és jelentkezz a következő ingyenes, élő előadásomra, adok pár működő tippet >>

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Zsuzsa
2018. augusztus 1. szerda 11:00

Kedves András,

sajnos a legtöbb hirdetésben szerepel kitételként, hogy fényképes önéletrajzokat várnak.
De nem olyan régen láttam a saját szememmel, hogy egy cégnél a fénykép nélkülieket azonnal olvasás nélkül elutasították. Tehát amíg az esélyegyenlőség miatt törvényben meg nem tiltják addig a cégek kérni fogják sajnos.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book