Vidéken is vannak jó állások, csak jó helyen kell keresni őket

Írta: Baráth András  |  2018. szeptember 12.  |  c 2 hozzászólás

Időről-időre megkapom a kritikát, hogy a Gerilla technikák vidéken biztosan nem működnek. Ott nincs annyi álláshirdetés, és különben is máshogy mennek a dolgok vidéken, mint a fővárosban. Minden sokkal kisebb, minden sokkal nehezebb, minden sokkal lassabb…No de kérdem én, nem pont ezért volna fokozottan is szükség egy új megközelítésű álláskeresési stratégiára? Pár fontos gondolat a témában NEM CSAK vidéki álláskeresőknek! 

Vidék kontra főváros

A fővárosban több a cég, több a lehetőség, magasabbak a fizetések. Igen, ez összességében talán így is van, bár kérdezz csak meg egy mérnököt! Ő épphogy arról fog panaszkodni, hogy lassan az összes gyártó cég vidéken van, Budapesten egyre nehezebb a szakmájában elhelyezkedni.

Nyilván nincs annyi számú, és olyan nagyságrendű cég vidéken, mint Budapesten, így tehát nem olyan széles egy vidéki álláskereső mozgástere, viszont a  vidéki életnek vannak más előnyei, mint például, hogy egy albérlet nem kerül rezsivel együtt lassan 200 ezer Ft-ba, és nem kell minimum 40-50 percet utazni a munkába…

Amolyan ördögi kör

Nézzünk szembe a tényekkel: a probléma manapság sem vidéken, sem Budapesten nem az, hogy nincs munka. A bökkenő sokkal inkább a munkaerőpiac működésében rejlik.

A munkaerőpiac ugyanis nem egy hatékony piac.

Soha nem is volt, és nem is lesz az. Nehezen találja meg egymást a kereslet és kínálat, és ez sajnos vidéken fokozottan érvényesül.

Vegyük például az állásportálokat!

Tudvalevő, hogy az állásportálok nagy része országos portál. Vagyis ha teszem azt egy nyíregyházi cég szeretne országos állásportálon hirdetni, akkor az oldal látogatóinak csupán mindössze kb.1-2%-a lesz az, aki kifejezetten a nyíregyházi állások után érdeklődik. A többi 98% álláshiredetés után kutató szakember az adott vidéki cég számára nem lesz célcsoport.

1-2%-os találat, rengeteg munka, és semmi garancia a jó jelentkezőkre. Ez áll a 60-80 ezer forintos hirdetési díjjal szemben, amit egy nyíregyházi cégnek ugyanúgy ki kell fizetnie hirdetésenként, mint egy budapestinek. Megéri? Ki tudja termelni a cég? Sajnos sok esetben nem.

Emiatt van az, hogy sok vidéki cég egyszerűen nem tud hirdetni. Nincs olyan csatorna, amin kellőképp költséghatékonyan el tudná juttatni a hirdetését az álláskeresőkhöz.

Az elmúlt hetekben több vidéki HR igazgatóval találkoztam, akik arról panaszokodtak, hogy megint van 30-40 új betöltendő állás a cégüknél, és alig van jelentkezőjük. Mikor viszont utánanéztem, hogy ezek a cégek vajon hol hirdetnek, azt láttam, hogy sehol. Nem volt egyetlen álláshirdetésük sem.

Mindeközben az álláskeresők pedig arról panaszkodnak, hogy vidéken nincs munka…

Tehát a képlet: a vidéki cégek gyakorlatilag alig hirdetnek, a vidéki álláskeresők pedig nem tudják, hol keressenek. Amolyan ördögi kör ez.

Mit lehet tenni?

A legjobb, amit tehetsz: ne várj a cégekre!

Tudom, hogy az első szó, ami álláskeresőként eszedbe jut, az a “DE”:

  • “De vidéken csak a fizikai munkára van kereslet.”, 
  • “De diplomával szóba se állnak velem.”
  • “De 40 év felett be se hívnak.”

DE ez nem igaz! :)

Rengeteg Gerilla ügyfelünk van országszerte, köztük vidéken is, akik nap mint nap rácáfolnak erre, és eredménnyel használják azokat a technikákat, amiket az Állásszerző Programban tanultak.

Mert állások igenis vidéken is vannak, ahogyan jó állások is, csak meg kell őket találni!
 
Ezért lenne fontos, hogy az álláskeresést stratégiaként kezeld, és ne ragadj le csupán az álláshirdetések böngészésénél. Ebben segít többek között az a 9 lépéses Gerilla álláskeresési program, amit a következő ingyenes előadásban részletesen is bemutatok neked. Regisztrálj az előadásra itt ››

Talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, ebből az egyik fontos elem az álláskeresési technikák fejezet, amiből vidéken egyszerűen kötelező mindenkinek megismernie az összes eszközt!

Ha tehát rám hallgatsz, kezdd az elején, kezdd a pályaorientációval. Derítsd fel, hogy munkakör szinten, cég szinten pontosan hol, milyen területen szeretnél dolgozni. Legyen egy pontos listád azokról a cégekről, amelyeket egyesével meg tudsz keresni. Nézd meg a karrier oldalukat, keresd meg őket, használd mindazokat a technikákat, melyekkel a rejtett állásokat is meg tudod találni! Így lesz esélyed! Így lesz jó állásod akár vidéken élsz, akár a fővárosban.

Ha vigasztal (tudom, hogy nem) a cégek pontosan ugyanazzal a problémával küzdenek, mint te, csak épp a másik oldalon….

Annak, aki olyan állást szeretne, ahol megbecsülik és kellőképp megfizetik, annak tennie kell érte. Vidéken még kevésbé hagyatkozhatsz munkaerőközvetítőkre, még kevésbé hagyatkozhatsz álláshirdetésekre és még kevésbé várhatod, hogy az öledbe pottyan egy jó lehetőség. 

Ne dőlj be a pesszimista hangoknak, tegyél egy próbát, csütörtökön adok néhány tippet, amivel el tudsz indulni. Csatlakozz az ingyenes előadáshoz itt ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Marianna
2018. október 16. kedd 21:35

Szeretném megismerni mindazokat a technikákat, melyekkel a REJTETT állásokat is meg tudom találni! 40+ életkorral
Hol találom ezeket?

Válasz

XxXx
2018. szeptember 23. vasárnap 12:35

Egyedül, kapcsolatok nélkül ülök a számítógép előtt. Hogyan találom meg azt a 30-
40 betöltetlen állást?

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book