Hogyan állítsd fel és valósítsd meg a céljaidat 2020-ban?

Írta: Baráth András  |  2019. december 19.  |  c 2 hozzászólás

Újévhez közeledünk, ilyenkor sűrűn szóba kerülnek a fogadalmak, a nagy év eleji elhatározások. Alapvetően a tervezés szuper dolog, én is nagy híve vagyok, csak az a baj, hogy általában 2-3 hétnél tovább nem tartjuk a fogadalmainkat… Tudod mit? Csudába idén a megvalósíthatatlan fogadalmakkal! Van egy sokkal jobb módszerem az év eleji tervezéshez, próbáld ki Te is!

Célok nélkül nem megy

Most már jó pár éve van egy bevált módszerem, ezt minden év elején végigcsináljuk a feleségemmel, és szuperül működik. Azonnal megmutatom a “titkot”, de előtte egy idevágó sztori!

Olvastam egy érdekes tanulmányról, ami az emberi működés és a célok összefüggéseit vizsgálta. A kísérletben egy lapos, sivatagos területen tesztelték a kutatók az emberek haladását. Azt vizsgálták, hogy ki, mennyire tud tájékozódni, mennyire tud előrejutni, ha nincsenek körülötte semmiféle viszonyítási pontok, például tereptárgyak.

A vizsgálat érdekes eredményt hozott:

Ha nincs egyetlen tájékozódási pont sem körülöttünk, akkor egész egyszerűen nem tudunk egyenesen haladni. Viszonyítási pontok, ha úgy tetszik célok nélkül szó szerint csak körbe-körbe mászkálunk…

Állítólag olyannyira nem tud haladni az ember ilyenkor, hogy a kísérlet alanyai éjszaka például egészen kicsi, mindössze kb. 15-20 m sugarú sávban, szó szerint körbe-körbe járkáltak. Abban a pillanatban viszont, ahogy egy-két tájékozódási pontot mutattak nekik a térképen, onnantól kezdve képesek voltak egyenes irányban elindulni.

Ennyire fontos a tervezés!

Kézzelfogható célok, tájékozódási, igazodási pontok nélkül nagyon nehéz előrelépni az életben. Kellenek tehát a világos célok, konkrét tervek, amiket el akarsz érni a következő évben, különben el fog telni megint egy újabb év, anélkül, hogy haladnál.

Majd jövőre, majd egyszer!

Hányszor mondtam magamban ezt a mondatot én is! Éveken keresztül csak álmodoztam például arról, hogy egyszer majd saját vállalkozásom lesz.

Megvolt ugyan a vágyam, de igazából semmilyen konkrét lépést nem tettem az ügy érdekében. Így teltek el sorra az évek, és én minden januárban konstatáltam: sebaj, majd jövőre!

Emlékszem, 2007 karácsonykor számoltam először utána, hogy tulajdonképpen már 5 éve semmi mást nem csinálok, csak halogatok, és munka fronton ugyanott tartok, ahol eddig.

A következő év januárjában aztán fogtam magam, leültem egy üres papírral a kezemben, és leírtam, hogy április végéig kilépek a cégtől, és belevágok egy saját bizniszbe.

Akkor még azt sem tudtam pontosan, hogy mibe, és az is igaz, hogy kb. fél évet csúszott a megvalósítás, de mondhatom, hogy ez volt “A fordulópont”, és végülis sikeresen elértem a célom!

Fogadalmak helyett itt egy egyszerű módszer, ami működik

Kellett 5 év, amíg rájöttem, hogy ott követem el a hibát, hogy:

  • Túl általános, túlságosan elérhetetlen célokat tűzök,
  • Soha nem írom le a terveimet,
  • És mindent már az első két hónapban el akarok érni, aztán ha nem sikerül, le is mondok róla arra az évre.

Ismerős valamelyik?

Na, ez az, ami nem működik! Helyette ezt ajánlom!

Lassan 10 éve az a szokásom, hogy a feleségemmel január elsején beülünk egy exkluzív kávézóba, vagy egy bárba, és egy finom tea, vagy koktél mellett megbeszéljük, majd le is írjuk az újévi terveinket. Megadjuk a módját nemcsak a helyszínt, de az egész tervezést illetően.

Azzal kezdjük, hogy elővesszük a tavalyi listát, és közösen átbeszéljük az előző évünket. Itt nem is azon van a hangsúly, hogy nagy és hangzatos eredményeket tudjunk összeírni, hanem inkább arról, hogy végig vegyük a pozitívumokat az előző évből.

Neked is javaslom, hogy mielőtt nekiállsz a tervezésnek, szedj össze legalább 5-6 jó dolgot, amit sikerült megcsinálnod 2019-ben, és dicsérd is meg magad érte!

Ez egyrészt sokkal kellemesebbé teszi majd a tervezést, másrészt önbizalmat fog adni Neked. Hiszen ha már eddig is sikerült számos értékes eredményt elérned, úgy tudsz nekivágni az új céloknak, hogy okkal bízhatsz abban, hogy azok is sikerülni fognak.

Mindig a következő évre tervezz, és írd is le a céljaidat!

Sokáig én sem tulajdonítottam ennek különösebb jelentőséget, és nem is bajlódtam azzal, hogy leírjam a terveket. Aztán elolvastam Robert Cialdini amerikai pszichológus Hatás c. könyvét, és megértettem a dolog lényegét.

Cialdini egy sor pszichológiai kísérlettel is alátámasztja, hogy micsoda ereje van annak, ha leírunk valamit.

A leírt szó az egyik legkomolyabb befolyásolási eszköz. Amit ugyanis leírunk – bizonyítja Cialdini – annak akkora ereje van, hogy személyiség szinten tud minket befolyásolni.

Ezért van az például, hogy ha egy cégnél nem csak úgy az alkalmazottak kezébe nyomnak év elején egy listát, hanem le is íratják az emberekkel az éves célokat, azzal nagyon komoly hatást tudnak elérni a munkáltatók.

Fontos tehát, hogy Neked se csak fejben legyenek meg a céljaid, hanem írd is le azokat! Az egész gyakorlat, átgondolással együtt, nem több mint 1-1,5 óra, szánj rá ennyi időt, meglátod, sokkal hatásosabb lesz!

Konkrétumok kellenek!

Soha ne megfoghatatlan és elérhetetlen terveket fogalmazz meg! (Pl. lefogyok 30 kilót, mert ez nem egy konkrét cél, csak egy távoli vágykép.) 

Középtávra, az adott évre tervezz, és szedd pontokba a konkrét céljaidat. (pl. maradva az életmódváltásnál: március végiéig legalább 3×30 percet, áprilistól legalább 4×30 percet minden héten mozgok – ez már egy olyan cél, ami konkrét, nem kíván irreálisan nagy áldozatot tőled, és ebből tovább tudsz aztán építkezni.) 

Mi például két listát írunk, egy munka és egy magánéleti tervet. Átbeszéljük, összehangoljuk a konkrét célokat, és olyan dolgokat írunk össze a feleségemmel, amik beépíthetők az életünkbe.

Nem ellenőrizgetjük havonta a listát, de időnként bizony év közben is elővesszük, és ami már megvan, kipipáljuk.

Sőt, idén például előfordult olyan is, hogy év közben írtunk fel a listára két-három olyan célt, amit az idei évre nem is mertünk betervezni, de menet közben mégis sikerült. Ez extrán jó érzés, és sikerélmény, amit ha nem írunk fel, talán év végére el is felejtjük.

Ne feledd: Van egy egész éved a megvalósításra!

Ez is egy fontos tapasztalat, és én sokáig elkövettem azt a hibát, hogy mindent azonnal, lehetőleg január végéig ki akartam pipálni. Ezért akarja egyébként a legtöbb leszokni vágyó dohányos is január elsején letenni a cigit, és ezért vannak tele a fitnesztermek január első két-három hetében. Sajnos ezeknek a hirtelen fellángolásoknak általában kudarc a vége…

Nem kell kapkodni! Nem kell már január első napjaiban nekiállni diétázni, azonnal elkezdeni új munkát keresni, önéletrajzokat küldözgetni, beiratkozni egy fitnesz terembe stb. stb. Csináld ezeket szépen sorban, illetve fontossági sorrendben.

Amit viszont január első napjaiban mindenképp célszerű megcsinálnod, az az, hogy az újévi terveidet pontokba szedve, és konkrét időzítéssel összeírod!

Nem kell sok cél, de az konkrétum legyen, és legyen mellette az is, hogy meddig akarod megvalósítani.

Ha például jelenleg épp állást keresel, vagy váltanál, akkor fogalmazd meg úgy a célod, hogy “……. hónap végéig minden nap 1-2 órát rászánok az álláskeresésre és az álláspiac feltérképezésére.”

Ez már egy kellően konkrét cél, olyan, ami kivitelezhető és tartható.

Jó tervezést, és nagyon boldog és sikeres 2020-at kívánok!

Állásváltást tervezel? Akkor ez az ingyenes, online mini-tréning neked szól ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Ponus Tivadar
2019. december 31. kedd 17:00

Megváltozott munkaképességű 4 órás munkát lőtt be a nyugdíjfolyósító munka gyanánt hogy ne legyen

Válasz

János
2019. december 30. hétfő 17:50

Yearcompass.com

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book