Hogyan gyűjts bizalmas fizetési információkat ismerőseidtől?

Írta: Baráth András  |  2020. október 30.  |  c 1 hozzászólás

A sikeres elhelyezkedés egyik fontos mozzanata a fizetésben való megállapodás. Lássuk be, mindannyian a pénzért dolgozunk. Egy új pozícióval járó akár csak 10%-os bérnövekedés több százezer forint plusz nettó jövedelmet jelenthet számodra néhány év alatt. Na, de honnan tudhatod, hogy az adott cégnél mi a reális fizetési igény? Pláne most a pandémia idején.  Hogyan érd el azt, hogy se keveset, se túl sokat ne kérj? Mutatok egy egyszerű, de annál célravezetőbb módszert.

Információ=pénz

A bértárgyalás a sikeres elhelyezkedés egyik legfontosabb mozzanata. Általában már az állás megpályázásánál elkezdődik azzal, hogy a cég megpróbálja felmérni a fizetési igényedet (“Kérem adja meg bérigényét!”), és a legutolsó interjú után zárul, amikor is konkrét ajánlatot tesznek Neked.

Az információhiány miatt igen komoly hátrányba kerülhetsz a végső alkunál, már ha egyáltalán eljutsz odáig és nem szórtad ki magad azzal, hogy túl magas fizetési igényt adtál meg.

Még mielőtt bárhová is beadod az önéletrajzod,  nagyon fontos tehát felmérned, hogy mi az a REÁLIS fizetési igény, amit az adott munkakörben, adott iparágban ill. adott cégnél megcélozhatsz.

A fizetésed nagyságrendje ugyanis jelentősen változhat mindezek függvényében, és korántsem biztos, hogy amennyit eddig kerestél, az új munkakörben és mai viszonyok szerint továbbra is reális. De az is lehet, hogy jóval többet is kérhetnél…

Hogyan mehetsz biztosra?

A válasz “egyszerű”: KÉRDEZZ!

Az egyik legalapvetőbb dolog, amit a “legjobb” fizetés kialkudásának érdekében tehetsz, az az információgyűjtés. Ennek egyik módja a különböző fizetési felmérések, összehasonlítások, elemzések átnézése. Ám ami még ennél is célravezetőbb, ha a hasonló iparágban dolgozó ismerőseidtől megpróbálsz becsléseket, információkat szerezni az általad megpályázott munkakör bérszínvonalával és juttatásaival kapcsolatban.

Hogyan gyűjts használható fizetési infókat?

Sokan mondják, hogy mi magyarok szeretünk mások zsebében turkálni. Ettől még a bér és persze az egész pénz kérdés egy rendkívül szenzitív terület marad. Óva intelek tehát attól, hogy mostantól gátlástalanul ráírj az ismerősedire, hogy “Figyu, te mennyit keresel?”

Ugye ez mindkettőtöknek rendkívül kínos lenne? Valószínűleg a saját fizetésedre vonatkozó információkat Te magad is kényesen kezeled. Annyit azonban mindenképp megtehetsz, hogy arról kérdezed az ismerősöket, hogy

Mennyit kereshet a cégüknél valaki, aki olyan munkakörben dolgozik, mint amire Te is szeretnél pályázni. 

Kiket kérdezz?

Elsősorban azokat a barátokat, ismerősöket célszerű tehát meginterjúvolni, akik hasonló profilú cégnél dolgoznak. (Az Állásszerző Programban/Karrier Klubban pl. jó eséllyel kapcsolatba léphetsz olyan szakemberekkel, HR-esekkel, vezetőkkel, akik az általad megcélzott szakterületen dolgoznak.)

Az a tapasztalatom, hogy egyrészt más fizetéséről mindenki sokkal bátrabban nyilatkozik, másrészt elég sok embernek van információja a kollégák fizetéséről, aminek alapvetően 3 oka van. Fontos látnod mindhármat ahhoz, hogy tudd, mennyire bízhatsz meg ezekben a számokban:

  1. Sok munkavállaló megosztja a közelebbi kollégájával, hogy mennyit keres, még akkor is, ha ezt a munkaszerződésük tiltja.

  2. Gyakran fordulnak elő olyan céges balesetek, amikor valaki pl. a nyomtatóban felejti a bérlistát. Így sokszor előfordul, hogy elég sok fizetési információ bekerül a köztudatba egy-egy cégnél. Az egyik volt munkahelyemen pl. előfordult, hogy a HR osztály postán küldte ki a fizetési papírokat, csakhogy első alkalommal a címek kicsit összekeveredtek, és mindenki megkapta valaki más bérlapját. Képzelheted?! :)

  3. Azt is fontos látnod, hogy egy vezető beosztású munkavállaló általában pozíciójából adódóan is rálát az alatta dolgozó emberek fizetésére. Vagyis ha van az ismerőseid körében hasonló iparágban dolgozó vezető, akkor biztosra veheted, hogy elég naprakész és pontos számokhoz fogsz hozzájutni a segítségével.

Ha eddig nem igazán volt kedved felkeresni ismerőseidet, bízom benne, hogy ez a cikk egy kis plusz motivációt jelent számodra, hogy mindenképp tedd ezt meg! :) Nem csak azért, mert az állások legnagyobb részét mai napig ismerősi ajánlás útján töltik be a cégek. Hanem azért is, mert ahogy látod, az ismerősi köröd segítségével olyan pótolhatatlan fizetési információkhoz is hozzájuthatsz, amit sehogy máshogy nem szerezhetsz meg.

Sikeres elhelyezkedést és jól végződő bértárgyalásokat kívánok Neked!

Ha tetszett ez a cikk, de úgy érzed, konkrét álláskeresési és bérstratégiára lenne szükséged, és szeretnél Te is eredményes lenni a következő bértárgyalásodon, akkor gyere és regisztrálj a csütörtöki élő, online mini-tréningemre. Itt bemutatom azt a 9 lépéses, nyerő stratégiát, amit az ügyfeleim is sikeresen használnak az elhelyezkedésben! >> 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Ildikó kara
2020. november 2. hétfő 17:30

Segítek munkát keresni mert munkanélküli vagyok

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book