Melyik van előbb: önbizalom vagy siker?

Írta: Baráth András  |  2017. január 30.  |  c 11 hozzászólás

A napokban a Facebookon tettem fel a nagy kérdést követőimnek, hogy szerintük egy sikeres, magabiztos embernél vajon melyik volt előbb: az önbizalom vagy a siker? A válaszadók kb. 90%-a szerint egyértelműen az önbizalom volt előbb, de szerintem a képlet nem ennyire egyszerű. Ebben a bejegyzésben a saját tapasztalataimat és meglátásaimat szeretném megosztani annak érdekében, hogy Te is (még) magabiztosabb és sikeresebb legyél.

Tényleg, szerinted melyik volt előbb egy sikeres embernél? Azért magabiztos, mert sikeres, vagy azért lett sikeres, mert kellő önbizalma volt?

A kérdésen szerintem azért is érdemes egy kicsit elgondolkozni, mert nagyon sok emberen azt látom, hogy nem bízik kellően magában, vagy nem értékeli kellően a saját képességeit, eredményeit. Rájuk nem mondanám azt, hogy önbizalomhiányban szenvednek, de már ez a kisebb bizonytalanság is akadályozza őket abban, hogy fontos helyzetekben megragadják a kínálkozó lehetőséget és a legjobbat hozzák ki magukból.

Na és ott vannak azok is, akik komoly önbizalom- vagy önértékelési problémákkal küzdenek (aminek oka akár a gyerekkorban, akár a közelmúlt kudarcaiban keresendő.) Az olvasóim közül is elég sokra jellemző, hogy vagy a sikertelen álláskeresés vagy – ha van munkájuk – akkor egy zsarnok főnök miatt komolyan megkérdőjeleződik az önmagukba vetett hitük. Ezek a tényezők egyébként még korábban magabiztos emberek önbecsülését is nagyon gyorsan tönkre tudják tenni.

Hogyan lehetsz magabiztosabb és sikeresebb?

Ha a szakmai pályafutásodban vagy akár a magánéletedben nem ott tartasz, ahol szeretnél, esetleg hullámvölgyben vagy, akkor szerinted mi fog a legnagyobbat lendíteni a helyzeteden?

Inkább arra kellene összpontosítanod, hogy minél előbb, akár apró sikereket érj el, és ez majd meghozza az igazi önbizalmat? Vagy inkább azon kellene dolgoznod, hogy kiegyensúlyozott és magabiztos legyél, mert akkor gyorsabban érsz el sikereket?

Ahogy a cikk elején is említettem, a Facebook követőim többsége szerint először kell az önbizalmat megerősíteni, és ha van önbizalom, akkor kellő magabiztossággal, hittel és kitartással vágunk bele dolgokba, ennek következtében pedig jönni fognak az eredmények is.

Erre talán a legjobb példa a párkeresés. Ha valaki egy szakítás után lelkileg összetörve próbál új partnert találni, akkor nemigen fog sikerrel járni. Először rendbe kell szednie magát ‘belülről’, bíznia kell magában, és akkor újra megszületik az a kisugárzás is, ami vonzóvá fogja tenni a leendő partnere szemében.

Szóval ha hihetünk a többség bölcsességében, akkor leszögezhetjük, hogy a sikerhez először önbizalomra és önbecsülésre van szükséged. Szerintem már ez a megállapítás is egy nagyon fontos mérföldkő, ugyanis lesz előttünk egy egyértelmű cél ill. sorrend. Ahelyett, hogy az eredményektől és a sikerektől várnád a nagyobb önbizalmat, először magabiztosabbá kell válnod.

Jó, de hogyan?

Mielőtt ebbe belemegyek, hadd egészítsem ki a fenti tézist, mert ahogy említettem, a képlet nem ennyire egyszerű. Hogy csak az álláskeresés terén maradjak, nyugodtan kijelenthetem, hogy elég sok olyan remek tapasztalattal rendelkező szakember van, akik korábban a legjobb cégeknél dolgoztak, és nagyon magabiztosan vágnak bele az álláskeresésbe. Aztán ahogy jönnek a nehézségek, a kudarcok, esetleg becsúszik egy próbaidő alatti elbocsátás egy új munkahelyen, na ott nagyon gyorsan elillan az önbizalom.

onbizalom3

Tehát az önbizalom önmagában soha nem elég, szükség van azért a sikerekre, és akár kisebb sikerekre is ahhoz, hogy ez az önbizalom megmaradjon, és tovább erősödjön.

Na de mi a teendő akkor, ha a kudarcok felőrölték valakinek az önbizalmát? Akkor hogyan lehet újra magabiztos, ami ugye megállapításaink szerint a siker egyik előfeltétele?

Ilyenkor ‘kívülről’ is lehet önbizalmat szerezni

Erre két lehetőség van:

1) Az egyik, amit elég sokan követnek és csinálnak, hogy motivációs történeteket olvasnak és hallgatnak. Ezekben ugye mindig központi szerepet kap egy olyan ember, aki hatalmas nehézségekkel küzdött, és végül nagyon sikeres lett. Ilyen motiváló történtekre is szükségünk van vagy lehet, ám ez önmagában nem elég.

2) A külső önbizalom második forrása az lehet, amikor egy módszerben vagy akár egy tanácsadóban / mentorban / szakemberben kezdesz el először hinni. Az önbizalomban ugyanis szerintem a hit a legfontosabb: hiszek magamban, ezért bele merek vágni, végig merem csinálni. Na mármost, ha esetleg a sorozatos kudarcok miatt nincs meg a kellő belső hited, akkor célszerű keresned egy olyan módszert vagy tanácsadót, amiben vagy akiben hinni tudsz. Mert ha hiszel benne, és hiszel a módszereiben, akkor bele mersz vágni és végig fogod csinálni.

Az önbizalmad pedig két ok miatt is megerősödik: egyrészt a téged támogató szakember is meg fog erősíteni, hogy képes vagy rá, másrészt a módszerei által hozott gyors kezdeti eredmények miatt újra elkezdesz hinni magadban.

Hadd mondjak erre egy példát!

Biztosan egyetértesz velem abban, hogy Hosszú Katinka jelenleg egy nagyon magabiztos, ereje teljében lévő sportoló. De vajon hogyan érezte magát a Londoni Olimpia után (ami már harmadik olimpiája volt) amikor az előzetes várakozásokkal ellentétben, aktuális világbajnokként még csak a dobogóra sem állhatott fel, miközben a korábbi olimpiáin még a döntőbe sem jutott? Valószínűleg nagyon maga alatt volt nulla önbizalommal, amit az is alátámaszt, hogy az úszás abbahagyását is fontolgatta.

Ekkor jött képbe a mára csoda edző, akkor még csak egy 24 éves fiatal szakember Shane Tusup, aki semmilyen komolyabb eredménnyel nem rendelkezett. Annál nagyobb volt az önbizalma és nyilván a szaktudása. Katinka benne, illetve Shane módszereiben kezdett el először újra hinni, ez adta neki az erőt, hogy érdemes folytatni az úszást és a kemény munkát. És amikor jöttek a kezdeti kisebb sikerek, úgy nőtt újra az ő önbizalma is, így a Riói Olimpián már maximális magabiztossággal tudott a rajtkőre állni.

Míg a korábbi három olimpiáján még csak döntőbe sem jutott Katinka, Rióból már három aranyéremmel és egy ezüsttel tért haza. Ez ugye egy olyan edző-fenomén nélkül, mint Shane Tusup nem jöhetett volna létre, de véleményem szerint Shane szerepe az edzésterv összeállításán messze túlmutatott: visszaadta és megerősítette Katinka önbecsülését és önbizalmát.

Te mennyire hiszel magadban?

Nem tudom kedves olvasó, hogy te a pályafutásodban hol állsz, és jelenleg mennyire hiszel magadban, és mennyire hiszel abban, hogy el fogod érni azokat a célokat, amiket korábban magad elé tűztél.

Annyit azonban tudok, hogy mielőtt valamit elérsz, először el kell tudnod hinni, hogy képes vagy rá. Biztosnak kell lenned benne, hogy meg tudod csinálni.

Ha most esetleg úgy is érzed, hogy hát bizony vannak kétségeid magaddal szemben, akkor komolyan el kell kezdened dolgozni azon, hogy újra higgyél magadban. Ennek egyik módja lehet, hogy azon a területen, amiben eredményesebb szeretnél lenni, keresel egy módszert vagy egy tanácsadót, akiben bízol, akiben hiszel, és az útmutatása alapján kezdesz el dolgozni. Amint jönnek majd a kezdeti apróbb eredmények, úgy leszel Te is magabiztosabb.

De nem szabad csak a kezdeti sikerekre várni. A motivációs történetek, idézetek és tréningek mellett ugyanis van néhány tudományosan igazolt módszertan, amivel fokozatosan magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb leszel. Erről fogok írni a következő cikkemben.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


kovacsevics istvan
2017. február 16. csütörtök 19:28

azt kerdezted melyik volt elöbb önbizalom vagy a siker. en azt gondolom hogy a tudat.

Válasz

Dallosné Oravecz Zsuzsanna
2017. február 1. szerda 04:53

Kedves András!

Örömmel és nagy egyetértésben olvastam el kora hajnalban ezt a cikkedet! Igen, először Én is azok táborába tettem le a voksomat, hogy először az önbizalom, kell, hogy jelen legyen az Ember életében, utána következik a siker! De a cikked elolvasása után rá kellett döbbennem arra, amire rámutattál: ha az Ember nem bízik és nem hisz elég erősen önmagában, abban, hogy amit célul tűzött ki maga elé, és meg tudja csinálni azt a bizonyos feladatot, akkor a siker sem fog jönni, csak úgy magától! Jó példa ez az Én esetemre is, és az álláskeresésemre is! Volt Nálam is hullámvölgy, nem tagadom, hiszen erről Te és Mariann is meggyőződhettetek, mikor írtam egy kétségbeeső segélykérő levelet Nektek! Akkor kaptam Tőletek egy olyan Mentori enyhe, nem valami bíztató választ, ami pont elég löketet adott Nekem ahhoz, hogy egy új fordulattal, és új erővel, önbizalommal tegyem tovább mind azt a dolgomat, a munkahely kereséssel kapcsolatban, hogy éppen ez a kis "fenékbe billentés"-etek kellett ahhoz, hogy újra higgyek önmagamban, s megnöveltem ezáltal a magabiztosságomat, amely kívülről is látszott rajtam! Ezt azzal is tudom igazolni, hogy pár alkalommal bementem a volt Kollégáimhoz a szegedi Klinikára meglátogatni Őket, mert már nagyon hiányzik a munkám, s Mindenki el volt ájulva, le voltak döbbenve azon, hogy milyen jól nézek ki, sugárzok a boldogságtól és a Magabiztosságtól! Még az Orvosokkal, akikkel jó kapcsolatban voltam, azzal a 3 emberrel, akiket igen nagyra tartok, Ők is megjegyezték, hogy mit csináltál Zsuzsi magaddal, hogy ilyen jól nézel ki? Ez még nagyobb boldogsággal és örömmel töltött el, ami egyenesen arányosan átminősült önbizalommá, magabiztosabbá tett Engem! Elmondtam, hogy nem lazsálok ám otthon, képzem Magamat, tanulom a német- és az angol nyelvet egyszerre, mert le akarok belőle nyelv-vizsgázni! Dézsi Lívia Doktornő meg is jegyezte, hogy hű de bátor vagy Zsuzsi, hogy egyszerre ezt a két nyelvet bevállaltad! Kinél tanulsz? Hova jársz, melyik kurzust, tanuló csoportot választottad? Mondtam, hogy egyiket sem, a neten találtam rá Neményi András több nyelven beszélő szakemberre, akitől kapom a német- és angol anyagokat, sőt már meg is rendeltem az általa megírt Bulldózer Német, és Bulldózer Angol nyelvkönyveket, melyek mellé CD-k is vannak! Nem csak írjuk az idegen nyelvet, a Tanár úr fonetikusan, ahogyan ki kell ejteni a mondatokat, szavakat, azt is megírja a könyvében és a leckékben is! Így sokkal könnyebb a tanulás, ráadásul grátiszként még ott vannak a CD-k is, amiket szépen lehet hallgatni, s együtt mondani a kiejtés miatt a szövegeket! Én így tanulom ezt a két nyelvet! Hát mondanom se kell Kedves András a Doktornő is enyhén padlót fogott, mikor meghallotta, mind azt, amit most Neked is megírtam!
Igen! Az Embernek el kell döntenie először fejben, hogy mit akar elérni, le kell írnia a Célját, de úgy, hogy időpontot tűzzön ki mellé, mert akkor nem lesz hatása, nincs elég motiváció, ahhoz, hogy igazán meg tudd csinálni! Ha van időpont a célkitűzésünkhöz, akkor az agyunk is arra fog ráállni, el fogod hinni Te magad is mind azt, amit leírtál! Napi feladatként Én szoktam ezeket a célkitűzéses papírjaimat a reggeli torna, gimnasztika és jóga után elolvasni, hangosan, határozottan, mert csak akkor fog működni a dolog, ha még hangosan is kimondja az Ember, s nem elég egy nap csak egyszer, hanem Én el szoktam mondani 3 szor, mert 3 a Magyar igazság, és Én Magyar vagyok!
Ennyit szerettem volna Veled, Veletek megosztani, s kívánok Minden álláskeresőnek, kitartást, szorgalmat, magabiztosságot, önképzést, feladatokat, amiket csináljanak meg, ahhoz, hogy álmaik, vágyaik, és főképpen a céljaikat meg tudják valósítani! Utána majd, ha meg van a kellő alap a magabiztosság, jönni fog a siker is, mint Nálam jöttek az állás interjúra a behívások! De ehhez az kellett, hogy először képezzem Magamat, legyek határozott, felkészült az állásinterjúkon, mert különben, ha megérzik a HR-esek Rajtad, hogy van bárhol is egy kis rés, akkor ki tudnak kezdeni Veled! Ne legyen rés, a felkészülésedben SOHA! Légy pontos, határozott, felkészült, mert akkor éred csak el a CÉL-od!
Köszönöm, hogy meghallgattatok! További szép napot kívánok Mindenkinek!

Üdvözlettel: Dallosné Oravecz Zsuzsanna Szeged OKJ-s Ápoló

Válasz

Daniela-Mihaela Popa
2017. január 31. kedd 20:25

Kedves András B. úr,

Már elég régóta kővetem Önt és azt tudnék mondani, hogy minden cikket amit eddig elolvastam, mindig egyértelmű számamra.

Hogy most, milyen szinten fontossága, az Önbizalom vagy, a Siker, melyik volna előbb ??

Saját szempontból, azt mondanám, hogy a Siker és, számos példákkal tudnék támasztani a véleményem. A diák tanul, gyakorol, hogy minél többet tudjon. Megjön a vizsga nap és, nagy lázban ott van a sok közülük akik ugyan azt akarnak, hogy a "1-st" legyen. Össze szedi magát és 2-3 óra alat, minden "bele ad". Ki jön az aulából és, amikor mindenki azt kérdezik tőle "na, milyen volt??", már azt sem emlékszik pontosan, hogy milyen volt a kérdés, hogy azt írta vagy sem.. Majdnem, azt mondja, hogy nem jól csinálta. Aztán, megjön a másik nap, amikor vissza megy, megnézni a hír táblát, megkeresik a saját név valahol a közepétől lefelé, és nem találja meg a névjé.. És nem érti, most mi van?? És, csak egy pillanatra egy szemrebbenéssel föl fut végig a listát és... OTT van a saját név, az első a sok közülük.
És akkor, az összes információk csak omlenek össze és, akkor tudja, hogy jól írta mindent. És, ilyenkor, anyíra megnő az Önbizalmát, hogy már verhetetlen lesz legközelebb. És miért?

Mert a Siker, anyíra jó dolog és anyíra fontos mindenki számára csak, van akik tesz érte valami, van aki meg semmi. És, ezt a cselekedet választja mindig 2 útvonalon mindenkinél. És, még, ha egy olyan Shane Tusup jelentkezik valaki életében (lehet az egy kedvenc tanár, vagy egy másik diák..), az már Dupla Siker, maga a Shane, a katalizátor, mint egy kémiai reakcióban.. Gyorsító elem ami, ráadásul biztos eredmény hozz annak a diáknak aki megtett minden, hogy az "I" legyen.
Ez, csak egy példa lenne, sok lenne még...

Tisztelettel, üdv Daniela-Mihaela Popa?

Válasz

Kádár Lászlóné
2017. január 31. kedd 15:29

Egyetértek az írásoddal! Én is az önbizalomra szavaztam, úgy hogy még nem olvastam az eredményről!
Tudatosan vagy tudat alatt, de nálam is fontosak a tanácsok és a szakvélemények!
Ennek érdekében van egy, két , szakember akinek olvasom írásait és alkalmazom tapasztalatait!
Nagyon szívesen fogadom a további írásaid és tanulságaid!

Köszönöm, hogy megkerestél gondolataiddal
További szép napot
Kádár Lászlóné

Válasz

alessio zsuzsa
2017. január 31. kedd 09:09

Egyetértek Veled. De én úgy gondolom mind a kettő kell.Fontos mellette mennyire vagy hangadó.A csendes embert elnyomják,ha elnyomnak veszited az önbizalmad ,mert kudarcként ér ,hogy sose hallják meg a hangod.Hiába vagy okos értelmes .Az ellentéted elnyom ,a helyezkedéssel ,erős hanggal. Sajna az emberi hiúság nagy Úr.Ez szerintem nagyon érződik a munka értékelésénél.Az aki pedig úgy gondolja,hogy (és valósan ez lenne a vezető feladata)hogy észrevegye a különbséget és a munkát értékeljék nem fog béremelést se kapni.Kudarcokat él át, nem az a tipus ,hogy menjen és kérjen,hiszen ez kinos azok után ,hogy látja a valóságot.Mindent a környezet széttépáz .Az egészséges is sérültté válik.Vagy át kell alakulni? Hát akkor erre mondjon András választ.Ez a tipusú ember mit tegyen?

Válasz

Teremy Róbert
2017. január 30. hétfő 22:27

András a siker és önbizalom azon aspektusára, veszélyére tér ki, amikor az önbizalom a sikertelenség okán összezsugorodok és mindaddig sikeres ember elveszti minden képességét. Én a siker és az önbizalom egy másik aspektusát szeretném kibontani , amit röviden úgy írhatnék le, hogy a jól felfújt lufi kipukkad. Hadd hozzam az első példámat én is a sportból. A bokszolóknál az ígéretes versenyzőket úgynevezett felhozó mérkőzéseken olyan pofozógépekkel engedik össze, akiket várhatóan biztosan elvernek és utána is úgy menedzselik, hogy lehetőleg győztesen kerüljenek ki. Azaz a "megrendezett" sikeren keresztül felfújják az önbizalmát is, és ha ez túl jól sikerül jön a meglepetés, az első kiütés után a kegyetlen kijózanodás oda vezet, hogy a bokszot is abbahagyja, mint ahogy példa erre egyik magyar profi bokszoló esete. A másik példám a szépségkirálynő választásokhoz kapcsolódik, ahol egyik pillanatról a másikra a reflektorfénnyel és az ezzel járó figyelemmel, olyannyira felfújnak egy különben múló adottságot, hogy szerencsétlen szépségek maguk pukkasztják ki a lufit, elmenekülnek, esetleg saját kezükkel vetnek véget a tortúrának. A harmadik példa a valóvilágos sikerek, amelyek teljesen hasonlóak az szépségkirálynős esetekhez. Különben ide sorolnám a dot.com cégek lufiját is, amit szintén a külvilág - nevezetesen a részvényesek - fújt fel akkorára, hogy jó nagyot pukkanjon. Itt ugyan cégek sikeréről van szó, de azok mögött emberek vannak.
Mindezek után felteendő a kérdés, hogy az önbizalomnak miből kell fakadnia? Nem jó, ha kizárólag a sikerből. Különösen a külvilág, a média által generált siker buborékokat fúj, mert a kell a szenzáció, kell a rendkívüliség. Az önbizalomnak sokkal inkább az elvégzett munkán kell alapulnia, mint a sikeren. Vagy legalább a sikerek kapcsán fel kell tennünk magunknak azt a kérdést, hogy megérdemeltük-e vagy a média fújt fel. Nem szorongva csak szembe nézve a tényekkel. Azaz a bokszolónak bokszolnia is kell tudnia, gyorsnak, technikásnak, nagy ütőerejűnek kell lennie, a szépségkirálynőnek és a valóvilágos sztárnak szüksége van belső szépségre, belső tartalomra, a dot.com cégek vezetőinek pedig a cégük reális önértékelésére, a számok és számszerű eredmények reális összevetésére a tőzsdén kialakult értékekkel.
Hadd írjam le egyik kedvenc idézetemet, ami talán két sorban összefoglalja ezt a problémát. "Ha napba nézel és elveszted a látást, szemed okold ne a nagy sugárzást." Szóval figyeljetek az önbizalmat megalapozó adottságokra, képességekre és ne csak a sikerre, hogy ki vagy meg ne pukkadjatok.

Válasz

  Baráth András
  2017. január 30. hétfő 22:39

  Kedves Róbert, az általad felvetett téma annyira fontos, hogy egy külön cikket érdemel :-) Ugyanakkor a tapasztalataim szerint a túlzott önbizalomtól a 30 évnél idősebbek nagy részének nem kell tartania, a többségüknek inkább a kellő önbizalom hiánya okoz problémát.

  Válasz

Baktiné Gresó Erzsébet
2017. január 30. hétfő 21:18

Kedves András!

Köszönöm az információt. Szerintem is nagyon fontos az egészséges önbizalom, önbecsülés . A szoros környezet megerősítő visszajelzése, a tetteink elismerése, főleg a gyerekeknél fontos, de minden embernek szüksége van rá, ez visz előre. Valóban, ha valami miatt elfogy az önbecsülés kell, hogy legyen valaki, vagy valami amire támaszkodhatunk és segítséget ad a továbbjutásban. Akár egy építő közösség is. Nagyra értékelem a lelkes segítőkész munkátokat.További jó munkát, és sok sikert.

Válasz

  Baráth András
  2017. január 30. hétfő 22:34

  Kedves Erzsébet, a visszajelzésre és a közösséghez tartozásra valóban nagy szükségünk van ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és magabiztosak lehessünk. Köszönöm a kiegészítést!

  Válasz

Perity József
2017. január 30. hétfő 19:56

a siker és az önbizalom egy tőről fakad, mégis két szomszéd várként léteznek.
a kapcsolatuk interaktív, egyik építheti a másikat. a tojás és a tyúk problémáját
persze nem kisérlem meg megoldani, pedig a témafelvetés ehhez hasonló.
én is a többség véleményét fogadom el, mely szerint az önbizalom az elsődleges
utána jöhet a siker vagy balsiker, ez utóbbiból is sokat lehet tanulni.
leegyszerűsítve; az önbizalom olyan mint a kemény edzés, a siker pedig a könnyebb
mérkőzés mint jutalom.

Válasz

  Baráth András
  2017. január 30. hétfő 22:31

  Kedves József, köszönöm, hogy megosztottad a véleményed.

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book