Ezt mindenképp tanuld meg a csúcsragadozóktól…

Írta: Baráth András  |  2017. február 16.  |  c 11 hozzászólás

Nemrég a Facebookon megosztottam egy kedves történetet a hétvégi állatkerti kirándulásunk kapcsán.  Ezt a sztorit szeretném most Neked is elmesélni és főképp felhívni a figyelmed a tanulságra, ami akár szülőként, akár álláskeresőként úgy gondolom hasznodra lehet.

De miről is van szó…

Lehet, hogy tudod, nekem 3 kisfiam van, így adott, hogy félévente meglátogatjuk az állatkertet. Minden állatot szeretnek, de azért mégis a csúcsragadozók, az egzotikus állatok viszik a prímet. Mindig az ő ketrecüknél állunk a legtöbbet, így nekem is jobban van időm olvasgatni a kiírásokat.

A minap a tigris kifutójánál egy táblán az alábbi szövegre lettem figyelmes: “A tigrisnek csak minden tizedik vadászata sikeres, miközben akár napi 20-60 kilométert is bejárhat táplálékkeresés közben”.

Bevallom megdöbbentem, nem gondoltam volna, hogy ez a szám ennyire alacsony. A tigrisnek, ennek a gyönyörű csúcsragadozónak csak minden 10. vadászata sikeres???

Na, de mit is akarok ezzel mondani?

Azon gondolkoztam el, amikor ez a szám tudatosult bennem, hogy vajon én megpróbálok-e bármit, ha nem is tízszer, de mondjuk akár csak 5-6 szor. Vagy lehet, hogy időnként már a második-harmadik próbálkozás után leírom a dolgot egy “ Hát ez nem megy, nem kell erőltetni” felkiáltással?

Képzeld el, mi lenne, ha a tigris is ezt tenné??

Persze mondhatod, hogy neki nincs más választása, de igazából arra kérlek, hogy lásd meg a jószándékú üzenetet ebben a történetben, amit mondani akarok.

Azt tapasztalom, hogy túl gyakran feladunk dolgokat és terveket, ha mondjuk legkésőbb a harmadik vagy negyedik próbálkozásra nem járunk sikerrel. Főleg jellemző ez az álláskeresőkre. Lehet, hogy pedig csak egy kicsit kitartóbbnak kellene lennünk?

Persze nem gondolom, hogy ész nélkül kellene próbálkozni valamivel, ha végképp nincs eredménye.  Nem ezt akarom mondani, nem ez a mai blogcikkem üzenete.

Hanem az, hogy ha nem egyből az elvárt eredményt kapod (akár az álláskeresésben, akár a munkában), akkor ne add fel azonnal! Nem kell lemondanod sem magadról, sem a vágyaidról. Hanem fogadd el, hogy ez a dolgok természete, és menj előre, próbálkozz kitartóan, miközben csiszolod a módszert, és finomítod a technikát.

Azt szeretném, ha eszedbe jutna ilyenkor a tigris példája.

Mit tehetsz, hogy elősegítsd a sikert?

Igen, csak a próbálkozás, akár 10-20-szor, az sem biztos, hogy előrevisz. Ehhez azért valami más is kell.

Reális célkitűzések

Ahhoz, hogy el tudd érni a céljaidat, érdemes úgy meghatározni azokat, hogy inspiráló, de elérhető legyen. Mondok egy példát: Ha eddig call centerben telesalesként dolgoztál, és most értékesítési vezetői pozíciót pályázol, de nem kapsz visszajelzést a pályázataidra, akkor érdemes átgondolnod, hogy annak ellenére, hogy eredményes voltál az értékesítésben, vajon alkalmas vagy-e arra, hogy egy nagyobb csapatot irányíts, rendelkezel-e azokkal a készségekkel, képességekkel, amitől egy vezető igazán hatékonyan tud egy csapatot koordinálni.

Tehát javaslom Neked, hogy ha épp állást keresel, vagy váltani szeretnél, akkor mindenképp tűzz ki magadnak 1-2 célterületet, ahol szívesen dolgoznál, és ahol a jelenlegi szaktudásoddal nagy eséllyel el is fogsz tudni helyezkedni. Ugyanis ha nem jól határozod meg a céljaidat, akkor még ha fel is vesznek az adott pozícióra – amire talán még nem vagy elég felkészült -, akkor szinte biztos, hogy nem fogod magad komfortosan érezni, és előbb-utóbb újra álláskereső leszel.

És persze a célkitűzés mellet javaslom, hogy tarts is ki. Nemrég volt egy ügyfelem, aki már majdnem feladta a próbálkozást, mert 1 hónapig semmilyen eredményt nem tapasztalt, de utána lévő hónapban 4 ajánlatot is kapott, és már el is kezdett az egyiknél dolgozni.

És semmi konkrét oka nem volt, hogy abban a hónapban miért nem jött össze semmi. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a célkitűzései, pályázati anyagai rendben voltak, ezért mertem bátran azt mondani neki, hogy tartson ki!)

Kell a megfelelő módszer!

Mert ez valóban fontos. Hogyha nem jönnek az állásinterjú meghívások, akkor ébredjen fel benned a kérdés, hogy vajon jó helyekre és jó anyaggal pályázol-e?

Tarts ki, de mindenképpen tökéletesítsd az eszközeidet, tanulj. Nézd meg, hogy a szaktudásodnak, érdeklődésednek megfelelő helyekre pályázol-e, és hogy az önéletrajzod/motivációs leveled valóban azokat az információkat tartalmazza-e, amik felkeltik a munkáltatók/kiválasztást végző személyek érdeklődését. 

Ebben a Gerilla Önéletrajz Karrier Klubbunk sokat tud Neked segíteni mind az állásszerző tudástárral, mind a támogató, segítő közösségével. Itt tudsz belenézni ->>

karrier-klub-banner-fekvo-10nap-v2

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book