Miért fontos a motivációs levél, ha állásportálokon keresztül pályázol?

Írta: Baráth András  |  2020. augusztus 04.  |  c 3 hozzászólás

Pár hete meghirdettünk egy állást a Gerilla Önéletrajznál, amire 3 hét alatt érkezett kb. 400 jelentkezés. Viszonylag gyorsan megtaláltuk tehát az új munkatársunk, és azt is örömmel láttam, hogy többen a Gerilla Önéletrajz Minták segítségével pályáztak. Ez főleg a saját listánkból érkező jelentkezőkre volt jellemző. Akik azonban kívülről (pl. Profession-ről) jelentkeztek, azoknál azt láttuk, hogy mindössze 1-2%-uk csatolt csak motivációs levelet a jelentkezéséhez. Miért baj ez? Miért elképesztően fontos mostanság a motivációs levél? Miben tud segíteni Neked, ha állásportálokon keresztül pályázol? És hogyan írd meg, hogy működjön is? Görgess tovább, máris elmagyarázom!

Mit lát az álláshirdető?

Talán kevesen tudják, de a Profession hirdetői oldalról úgy működik, hogy ha érkezik egy új jelentkezés a hirdetésedre, akkor minden egyes alkalommal kapsz egy értesítést. Nem kapod meg automatikusan az önéletrajzot, hanem be kell lépned a munkaadói jelszavaddal, és így tudod egyesével lekérdezni a jelentkező online adatlapját.

Ez még nem a teljes önéletrajz, hanem egy online profil, amit vagy a jelölt tölt ki, vagy a portál tölti fel a CV alapján. Ha ez alapján jónak tűnik a jelölt, akkor lehet továbblépni és egyesével letölteni a teljes pályázati anyagát.

Miért fontos ez?

Amikor több száz jelentkezést kap egy cég a hirdetésre – márpedig manapság ez a jellemző -, akkor egyesével meg kell nyitni az adatlapokat, átolvasni, szűrni, majd lementeni a gépre az önéletrajzokat

Már önmagában ez rengeteg idő hirdetői oldalról, máris kitűnik a tömegből, ezáltal óriási előnyt élvez tehát az a pályázó, aki vagy már ebbe az online profilba beilleszt magáról néhány sor motivációs összefoglalót, vagy – a saját nevével lementve a dokumentumot – csatol a pályázati anyaghoz külön egy komplett motivációs levelet. 

Miért? Mert 10-ből 9 ember nem csatol! 

Higgyük el végre, hogy fontos a motivációs levél!

Ügyfeleim közül is mindig akad olyan, aki megkérdezi: van bármi jelentősége manapság még a motivációs levélnek?

Igen, van! Hidd el, hogy a motivációs levél a jelenlegi álláspiaci helyzetben EXTRA FONTOS!

Kiemel a tömegből, megkülönbözteti a pályzatodat, és egy jól megírt motivációs levél akár önmagában is bejuttathat az állásinterjúra!

Persze csak akkor, ha jól van összerakva!

Ha ugyanazt az unalmas, sablon motivációs levelet küldöd minden egyes jelentkezésnél, akkor ne várj csodát! Ennek semmi értelme. Viszont óva intelek attól a gondolkodástól is, hogy “nem tudom mit írhatnék, ezért inkább nem is küldök motivációs levelet.”

A megoldás: tanuld meg a motivációs levél szabályait, és írj jót!

Milyen a jó motivációs levél?

Három fő szempontot jegyezz meg!

1) A motivációs levél mindig az adott cégre és adott pozícióra van szabva.
Kötelező benne tehát a cégre és a pozícióra hivatkoznod. 

2) Nem a Te motivációidról szól.
Arról kell beszélned, hogy a cégnek miért lesz jó, ha téged felvesz. Miért lesz neki jó, ha a sok jelölt közül éppen téged választ? 

3) Nem egy szuper hivatalos levél, hanem picit kedvesebb, szimpátiát keltő levél, ahol azt mutatod be röviden, hogy miért lennél Te alkalmas jelölt az állásra.
Az egész nem több, mint ¾-1 oldal, udvariasan és a helyesírásra odafigyelve megírva.

Mindig tedd fel magadnak a kérdést, miért pályázol arra az állásra, és röviden indokold is meg! Ennek kell megjelennie a motivációs leveledben. 

Például

Itt van például a bevezetőben említett ügyfészolgálatos állás. Mi lehet itt a cég szempontjából figyelemfelkeltő motiváció?

HELYTELEN VÁLASZ: “Azért jelentkezem az állásra, mert alkalmasnak tartom magam a pozícióra.”

HELYES VÁLASZ: “Eddig is emberekkel foglalkoztam, nagyon jól teremtek kapcsolatokat, és úgy gondoltam, hogy ennek nagy hasznát veszem majd a meghirdetett ügyfélszolgálatos állásban.”

Ugye érzed a különbséget?

Példát hozol fel, utalsz az állásra, és így már érti az olvasó, hogy miért gondolod azt, hogy alkalmas lehetsz erre a munkakörre.

A motivációs levél lényege tehát, hogy a MOTIVÁLTSÁGOD – példákkal megindokolva – átmenjen az olvasónak. Azt kell érzékeltetned, hogy számodra ez nem egy 823. álláspályázat, hanem te igenis felkészült, alkalmas jelölt vagy az állásra, és tényleg komolyan gondolod a jelentkezést.

Néhány extra trükk

Amire csak kevesen figyelnek, de fontos előny lehet a motivációs levélben:

Szólítsd meg olvasót név szerint!

Nem mondom, hogy nem jó a “Tisztelt Hölgyem/Uram!” megszólítás, de ha utána tudsz járni a cégnek, a honlapról tudható, hogy ki fogja olvasni a pályázatodat, akkor szólítsd meg bátran. (pl. egy Gerilla Önéletrajz hirdetésnél nagy eséllyel megtalálod a honlapon, hogy Baráth András :) Ebből máris látszik az, hogy nemcsak random jelentkeztél, de alaposan utánanéztél a cégnek és a pozíciónak.

Legyen egy udvarias bevezetés!

A “Hivatkozva a 4534. sz. Profession hirdetésre” felütés nem éppen a legjobb bevezetés, szerintem ezt Te is sejted. Ennél egyedibbet, megszólítóbbat kell írnod, ami utal a konkrét állásra.

Példa:Kérem tekintse meg jelentkezésemet az „Ügyfélszolgálati munkatárs” pozícióra! Nagyon megtetszett ez az álláslehetőség, mert több éves gyakorlattal rendelkezem az ügyfélkezelés területén, ebben segítségemre volt az előzőleg rendezvéynszervezés területen végzett munka is.

Az eredményeidről, tapasztalataidról beszélj!

A motivációs levél célja a figyelemfelkeltés. A kifejtés részben célszerű ezért beszélned a fontosabb eredményeidről, majd 3-4 bekezdésben bemutatni, hogy miért vagy alkalmas az adott állásra.

Példa:A fontosabb tapasztalataim, képességeim felsorolása a csatolt önéletrajzomban is megtalálható, de engedje meg, hogy itt is röviden összefoglaljam, miért tartom magam alkalmasnak a meghirdetett munkakör betöltésére.” (Ha szeretnél konkrét példákat látni, akkor csatlakozz a csütörtöki ingyenes, online előadáshoz! Itt mutatok egy-két gyakorlati elhelyezkedési tippet!)

Kezeld a kifogásokat!

A motivációs levél egy fegyver a kezedben, mert már itt tudod kezelni a veled kapcsolatban felmerülő esetleges kifogásokat. Például kisgyermekeid vannak? Már itt tudsz megnyugtató választ adni a munkáltatóban ezzel kapcsolatban felmerülő dilemmákra.

A motivációs levél nem nyűg, hanem a barátod az álláskeresésben

Bízom benne, hogy ez a cikk segített kicsit Téged is meggyőzni, hogy a motivációs levél igenis KELL, FONTOS és ÓRIÁSI ELŐNYT JELENTHET számodra a sikeres elhelyezkedésben. Tedd bele az energiát, tanuld meg a szabályait, és akkor is csatolj motivációs levelet, ha a hirdetésben külön nem kérik

Láthatod, hogy óriási harc folyik az állásokért, rengeteg jelentkezés érkezik egy-egy hirdetésre, meg kell ragadnod minden eszközt, hogy felhívd magadra a figyelmet és egyáltalán megnyissák az önéletrajzod!

Jó példákat, azaz jól megírt motivációs leveleket és önéletrajzokat megismerhetsz például a Gerilla Állásszerző Programban. Gyere és hallgasd meg a következő ingyenes, online előadásomat! Sok hasznos Gerilla tippet megosztod veled ebben a témában is, és akár élőben is kérdezhetsz tőlem. Itt tudsz regisztrálni az ingyenes webinárra. ›› 

Eredményes álláskeresést, és sok sikert kívánok neked! :)

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Szabó Judit
2020. október 16. péntek 23:31

Szia András!
Lehet fura kérdés, de én éppen ma küldtem egy önéletrajzot az egyik Profession hirdetésre, persze motivációs levél nélkül...
Szerinted utólag lehetne még valahogy korrigálni vagy ez a vonat már elment? 😊
A cikked nagyon tanulságos volt számomra. Köszönöm!
Üdv
Judit

Válasz

Horváth Izolda
2020. augusztus 5. szerda 14:17

Kedves András!
Én takarìtói állást és szociális gondozó és ápoló munka iránt érdeklődök. A teáltalad elmondottak alapján írtam meg az önéletrajzomat. Motìvációs levelemet is. Igaz ezt nem külön lapra fektettem. Még sincs szerencsém. De a m9stani leveledből is kaptam ihletet.
Amit köszönök neked. De mégis elvagyok keseredve kicsit. Mit tegyek hogy jobb legyen az önéletrajzom? Kérlek segits.
Köszönöm: Izolda

Válasz

  Baráth András
  2020. augusztus 11. kedd 14:14

  Kedves Izolda,

  Egyáltalán nem biztos, hogy az önélerajzoddal van baj. Ajánlom figyelmedbe ezt a cikket: https://gerillaoneletrajz.hu/blog/a-hatekony-allaskereses-titkos-szamai-olyan-ez-mint-a-fogyokura/
  Kérlek, ne keseredj el! Sajnos az álláskerést kiatrtóan és rendszerben kell csinálni, de előbb-utóbb lesz eredmény!
  Üdv., A.

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book