Munkanélküliből világhírű írónő

Írta: Baráth András  |  2017. február 20.  |  c Nincs hozzászólás

Szeretnék Neked egy különleges történetet elmesélni, amiből én is sok erőt merítettem. Biztos vagyok benne, hogy Téged is lelkesíteni fog. Egy mára már világhírű, sikeres hölgyről van szó, akiről talán nem is gondolnád, milyen rögös úton jutott el odáig, ahol ma tart. Mert a siker utólag mindig magától értetődőnek tűnik, pedig a sikeres emberek is gyakran hatalmas problémákon, egyéni válságon mennek keresztül, mielőtt befutnak.

Jó példa erre J.K.Rowling angol írónő, a Harry Potter könyvek szerzője, aki bölcsészként végzett, majd pályája elején titkárnőként dolgozott különböző intézményeknél. Ugyan gyermekkorától kezdve írt hosszabb-rövidebb történeteket, próbált kiadni néhány novellát is, de nem ért el velük sikereket.

jkrowling

J.K. Rowling angol írónő, a Harry Potter sorozat írója

A később világhírű írónő rövidebb ideig élt Franciaországban majd Portugáliában is, itt ismerte meg férjét, akitől 1993-ban gyermeke is született. Kapcsolatuk sajnos nem tartott sokáig, fél éves volt kislányuk mikor elváltak. Ezt követően J.K.Rowling visszaköltözött Edinburgh-ba, ahol többnyire állami segélyekből, nehéz körülmények között nevelte kislányát. Ebben az időszakban klinikai depresszióval is kezelték.

Mindenesetre Joanne Kathleen Rowling nem adta fel, úgy döntött, megírja Harry Potter történetét, amiből akkor még pusztán néhány feljegyzés és egy-egy fejezet volt kész. Így aztán bevétel nélkül, de az álmai megvalósításán dolgozott – éveken keresztül.

Többnyire kávézókban dolgozott, mert míg a babakocsival elsétált odáig, a kisbabája elaludt, ő pedig nyugodtan írhatott. Végül 1995-ben sikerült befejeznie az első kötetet, de a megpróbáltatásoknak még mindig nem volt vége!

Az írónő ugyanis hiába töltött el éveket azzal, hogy elkészítse a kéziratot, 12 kiadó utasította el a könyv kiadását a témája miatt.

Végül egy ügynök segítségével 1996 nyarán sikerült eladnia az angliai Bloomsbury Children’s Books kiadónak. Tudod miért vette meg a jogokat a kiadó? A vezérigazgatónak ugyanis nem tetszett a történet. Viszont a 12 éves lánya elolvasta az első fejezetet, ami annyira tetszett neki, hogy követelte a folytatást.

Ennek köszönhetően 1997-ben megjelent az első kötet, így mára már lehet, hogy a Te könyvespolcodon is ott van valamelyik Harry Potter könyv.

Sőt, a Harry Potter sorozat első kötetének megjelenésétől kezdve sikeres, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy már 74 nyelven megjelent, ráadásul 450 millió példányban kelt el. Magának a Harry Potter márkanévnek pedig közel 5 milliárd fontnyi értéke van!

harrypotter

Harry Potter, a világhírű könyv és ebből készült filmsorozat főszereplője (Daniel Radcliffe színész)

J.K. Rowling története példaértékű, hiszen hosszú évekig dolgozott azon, hogy megvalósítsa álmát, megírja a Harry Potter első részét, és kiadót találjon a könyvéhez. Mielőtt megismertem a történetét, a neve hallatán nekem is egy sikeres és gazdag írónő jutott eszembe. Most pedig úgy gondolok rá, mint egy példaképre, aki hihetetlen megpróbáltatások ellenére sem adta fel álmainak megvalósítását.

Bármilyen helyzetben is vagy, biztosan Neked is vannak terveid, vágyaid. És problémáid is biztosan vannak. Azt javaslom, te is tarts ki az álmaid és céljaid mellett, és mozgass meg minden követ, hogy túljuss a nehézségeken és megvalósítsd ezeket az álmokat.

Azért meséltem el Neked ezt a történetet, mert hiszem, hogy mindenkinek van küldetése az életben! És hiszem azt is, hogy kemény munkával, kitartással minden nehézség leküzdhető.

Nem véletlen, hogy a Gerilla Önéletrajz Műhely hitvallása az, hogy:

“Minden ember értékes és hiszünk abban, hogy mindenki megtalálhatja azt a hivatást, amiben örömét leli és amiben anyagilag és erkölcsileg is megbecsülik. Munkatársaim és én ezért dolgozunk.”

Remélem, hogy tudtam ma adni Neked pár lelkesítő gondolatot. Sokszor a közösség ereje is sokat segíthet, hogy túljuss egy-egy mélyponton, ezért javaslom, ha még nem tetted meg, akkor csatlakozz az ingyenes zártkörű facebook “Gerilla Önéletrajz Karrier Tippek” csoportunkhoz.

Itt tudsz csatlakozni >>

Csatlakozom a Facebook zárt csoporthoz

És keress engem/minket bátran, ha tudunk Neked is segíteni.

Üdvözlettel:

András

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book